Ugrás a fő tartalomra

Üvegtégla?

Hetekkel ezelőtt nagy bátran kijelentettük, hogy a tervek a véglegeshez közeli állapotban vannak. Ez igaz is, alapvető változtatásokra nincs szükség, szerkezetileg úgy jó az egész, ahogy van, de mindig akad egy újabb részlet, amin még finomítunk egy kicsit. 
Most azt találtuk ki, hogy a kiskirálylány szobájába is építünk egy oromfalat, hogy jobban kihasználható legyen a tér. Az övé az L-alakú szoba a sarokban, két oldalról lóg bele a tető, elég szűkös lenne a hely. De ha egyik oldalon a tető helyett függőleges fal lenne, mindjárt máshogy nézne ki. Abban hamar megegyeztünk, hogy a rét felé építünk falat, és ha már lesz fal, kell rá ablak is. (Tudom, hogy abba a szobába már vettünk két tetősíkos ablakot, de az nem lehet, hogy a falon, ami a rétre néz, ahol ha nagyon hideg van télen, még őzek is legelésznek, ne legyen ablak! És onnan fogjuk legjobban látni a városi tűzijátékot is.)
Nekiálltam hát ablakokat keresni. Nagyot, különlegeset, egyedit, íveset, kiskirálylánynak valót. Mit mondjak, nem ment nehezen. Ablakok felkutatásában tényleg jó vagyok. Találtam is két karcsú nagy ablakot, természetesen fa kerettel, a felső részük ívben hajlik. A két ablak íve együtt kiad egy boltívet. Azt tervezzük, a kiskirálylány szobája hófehér lesz, felhőntúli, angyaloknak való. Milyen jól nézne ki, ha a két ablakot úgy építenénk be, hogy közé egy sor színes üvegtéglából kiraknánk a szivárványt. Mennyire feldobná az egész szobát, de szép, de jó, csináljuk így.

recessed wall with colored glass
Kép innen

colored glass blocks
Kép innen
Kép innen
coloredmondays:

tetris window reflection
Kép innen
Nem üvegtégla, de gyönyörű. Több ilyen épület kellene.

Kép innen
És belülről, ahogy a színes üvegen átsüt a nap.

Kép innen
Még egy játékos kedvű épület:
coloured glass on the rear balconies of high rise apartments in east London
Kép innen

Kép innen

És akkor még az ólomüvegről nem is beszéltünk.

Megjegyzések

  1. Egy húron pendülünk. Ólomüvegessel csináltattuk az egyszerű fa ajtónkra tulipánokat(kedvencem), a fiúk szobája tervben, de az ajtójuk már kész: vitorla van rajta. Velencén csináltattuk, megbízható szakemberrel. Csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  2. Biztos szép lehet. Küldesz fényképet? Elkérhetem az ólomüveges elérhetőségét, ki tudja, mit hoz a jövő...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…

A zuhanyzó történetét

az üvegmosdónál hagytam abba.
A mosdó megvolt, itthon volt, örültem neki, néha elővettem, megmutattam a többieknek is, akik eleinte velem gyönyörködtek, örültek, aztán már inkább csak rám hagyták. Ideje továbblépni. Kell valami, amire rátesszük a mosdót.  Kézenfekvő megoldás a mosdópult, vagy a fürdőszobaszekrény, elég nagy a választék, bemegy az ember bármelyik boltba, kiválasztja, megveszi, örül neki.  Ááááá, én dehogy így csináltam. Már miért vennénk mosdószekrényt, ha egy mosdót szeretnénk rátenni, és az se volna rossz, ha tárolhatnánk is benne ezt-azt? Úgy könnyű, olyat bárki tud. Én beírtam a keresőbe ugyan, hogy pult, de a bolti pultok közt keresgéltem. Egy régi, sok fiókos rőfös bolt pultjára vágytam. 
Vagy valami iparira, mint a nagyapám satupadja. Na, az még ennél is durvább:
Mondjuk nem ennyire gigantikusra, azt még nem tudom ugyan, hogy mennyi helyünk lesz, de inkább kisebb bútorokat igyekszem választani.
A pultok közt nem találtam nekem valót. Akkor próbáljuk máshogy. Kom…