Ugrás a fő tartalomra

Házunk kapui

megnyílának új piaci szereplők előtt. A nálunk-is-ő-csinálta-meg-a-tetőt-házat-garázst-emeletet-pincét-és-nagyon-rendesek-voltak egyéni vállalkozók mellett úgy gondoltuk, adunk egy esélyt a kis, közepes cégeknek, akik általában nagyobb cégeknek dolgoznak - tehát nem remeg meg a térdük egy árajánlat megalkotásának gondolatától.
Aki csak meghallja az ötletünket, rögtön kész a válasszal: -Haha. Csakhogy azok drágábbak.
Mármint hogy a cégek drágábban vállalják el a munkát, mint az egyéni vállalkozók. Még az is lehet, hogy így van, nem tudjuk, mert nem sikerül értékelhető árajánlatot kapnunk tőlük. Az "olyan jól megcsinálom nektek" típusú kijelentéseket nem tudjuk árajánlatnak tekinteni - de ez nyilván minket minősít.
Megérkezett tehát az első céges jelölt a castingra. Pontos volt, higgadt, korrekt és felkészült. Hozta magával kinyomtatva az alaprajzot, de elő sem kellett vennie, mert korábban megnézte, csak ránézett a házra, és tudta, mi hol lesz, emlékezett méretekre, hol lesznek ablakok, mekkorák, melyik kémény lesz lebontva. Nem mondta el a magánvéleményét, nem mesélte el, hogy járt a szomszédja / sógora / főnöke, nem sorolta hosszan miért nem lehet megvalósítani, amit kitaláltunk, nem ijesztgetett semmivel és nem is varázsolt. Nem tartotta alkalmatlannak az építészünket, aki majd úgysem tudja engedélyeztetni a terveket, ez az egész előkészítő szakasz nem is érdekelte különösebben, az volt a hozzáállása, hogy az ő munkája akkor kezdődik, amikor megvannak az engedélyes építési tervek.  Hogy mi mit találunk ki, az építész mit rajzol meg, a hivatal mit engedélyez, nem tartozik rá, őt a kivitelezés érdekli, majd pontosan azt építi meg, ami a tervekben szerepel. Ha hülyén fog kinézni, hát nekünk fog hülyén kinézni, ha nem olyan lesz, amilyet általában építeni szokás, akkor nem olyan lesz - felnőtt emberek vagyunk, vállaljuk a döntéseink következményeit. És a befejező szakasz sem érdekelte, hogy hová rakjuk az ágyat, szekrényt, a rengeteg furcsa ablakra hogy és milyen függönyt rakunk, az már nem az ő gondja, ő akkor már nem is lesz itt.
Őt csak és kizárólag a kivitelezés érdekelte és az, hogy mire kell árajánlatot adnia. Az jelenlegi tető beépítése kontra térdfalas kiemelés problémát nem is taglaltuk. (Ennek az egyik oka, hogy már az e-mailünkből megértette. A másik, hogy mire én felértem a padlásra, a Párom már tisztázta vele a miheztartást, miszerint nem azt várjuk tőle, hogy újabb problémákat és nehezítő körülményeket tárjon fel, koncentráljunk a megoldásra.) Kérdései voltak a témával kapcsolatban, igyekeztünk legjobb tudásunk szerint válaszolni. Hogy a későbbiekben tervezzük-e klíma kiépítését, mert akkor most célszerű előszerelni. (Nem. Ha csak lehet, szeretnénk megúszni.) Hogy a vizes szerelvényeket mi vesszük meg, vagy írja bele az árajánlatba? (Már meg is vettük.) Hogy mi szeretnénk glettelni is, vagy csak festeni? (Csak festeni.) Stb, stb, eltartott egy darabig a részletek pontosítása. De jó játék volt, előremutató, élveztük nagyon. Kicsit olyan, mint a házaspárbaj típusú vetélkedők, hogy mennyire ismerjük magunkat és egymást, a szokásainkat, rigolyáinkat, lehetőségeinket, korlátainkat. (Örömmel jelentem, nem buktunk el. Szinte minden kérdésre volt azonnali válaszunk :-)És megkaptuk A Választ A Kérdésünkre. A jelenlegi és a térdfalas tető beépítése között tényleg nagyságrendi különbség van, akkora nagyságrendi, hogy 3,5 - 4 millió forint. Azt is elmondta, miből jön össze ez a szép nagy szám. Hogy ha térdfalat építünk, új koszorút kell csinálni, koszorút csak mixerbetonból lehet önteni, és akkor már betonpumpa is kell, (hogy a beton a mixerből feljusson a födémre) aminek 200.000 a kiállási díja. És ha magasabb lesz a tető, magasabb kémény is kell, új kéményt kell építeni, kéményseprőkkel engedélyeztetni. És ha magasabb lesz a tető, azt a kiállást is át kell építeni, ahol a városi hálózatról jön be a házunkba az áram, ezt is terveztetni, engedélyeztetni kell, ráadásul ezt csak az Elmű végezheti. Tovább is van, mondjam még? Nem, köszönjük, ennyi elég is, úgy pörögtek a szemünkben a nullák, mint Dagobert bácsinak, néhány százezrével tényleg összejön ez a nem kis összeg. Így történt, hogy a Párom hivatalosan is elengedte a térdfal építésével kapcsolatos ábrándjait.
Én pedig hivatalosan is elengedtem a padlófűtéssel kapcsolatos ábrándjaimat. Azt eddig is tudtuk, hogy a padlófűtés kiépítésének van egy költsége. De emberünk olyan tényekre is felhívta a figyelmet, hogy a padlófűtés csöveit legalább 10 centi betonba szokás fektetni. Rögtön megértettem, hogy amikor a mérleg egyik serpenyőjében az van, hogy centiméterekkel játszunk a belmagasság miatt, a másik serpenyőbe nem önthetek csak úgy bele 10 centi betont. Már csak azért sem, mert a betonnak súlya van, nem is kicsi, és nem mindegy, mennyire terheljük a födémet. Azt is figyelembe kell venni, hogy a padlófűtés tehetetlensége elég nagy (= lassan melegszik fel, lassan hűl le), egy olyan térben, ami majd viszonylag rövid ideig, igaz, akkor elég intenzíven (reggel kb. 30 perc, este mondjuk 1 - 1,5 óra) lesz használva, nem biztos, hogy jó választás. De kaptunk alternatív javaslatot :-)
Amint kész vannak a végleges tervek, küldjük tovább neki is, számolhatja a pontos árajánlatot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…