Ugrás a fő tartalomra

Feribácsi 2.

Jól mondták a gépészek, Feribácsi tényleg az a régimódi munkásember, akinél még becsülete van a munkának, és aki megadja a módját egy üzleti megbeszélésnek. Hozzánk pontosan érkezett, ünnepre kimosdva. Ünneplős kockás ing, kötött mellény, vasalt farmer, széldzseki, autóstáska, frissen borotvált illat. Komolyan mondom jó volt látni.
A komolyság itt mondjuk nagyjából véget is ért. 
Az már telefonban kiderült, hogy Feribácsinak nagy, zengő, öblös hangja van. Az a fajta, aki nem tud halkan beszélni. Most azt is megláttuk, miért. Feribácsi hatalmas. Magas, széles, kerek, akkora, mint másfél ember. Ha nem Magyarországon építene házakat, akkor a Vaskapunál lenne hajóskapitány egy több szerelvényből álló tolóhajó élén, és fél kézzel is könnyedén elkormányozná az egészet a legvadabb viharban is. Ehhez képest hozott magával még egy embert, egy kistestű, jelentéktelen, szürke kis figurát, akiről semmi nem derült ki, sem az, hogy milyen funkcióban van jelen a megbeszélésen, ki hívta, miért jött, hogy hívják, semmi. Velünk nem beszélt, többnyire csak még kisebbre összehúzva magát kucorgott a széken. Arra viszont felfigyeltünk, hogy ennek a kicsi szürke embernek van egy szuperereje (így hívják?). Nem beszél, hanem nyünnyögő hangokat ad ki. Feribácsinak meg az a szuperereje, hogy ezt érti.
Amikor eljutottunk odáig, hogy nézzük meg a padlást, a kis szürke aktív üzemmódra váltott, és mire észbe kaptunk, már fent is volt a födémen. Őt követte korát és testméretét meghazudtoló fürgeséggel Feribácsi. Aki felpattant, félig felmászott a létrára, és ... ott maradt. A teste felső harmada a padláson volt, az alsó kétharmada pedig a lenti részen. Ég és föld között ott áll a ... Feribácsi. Egy darabig vártunk, hogy majd csak továbbmegy, de nem, úgy gondolta, ez az elrendezés éppen megfelelő ahhoz, hogy beszélgetni tudjunk. Igazából mi sem bántuk, hogy így alakult, nekem ekkor már a vállam rázkódott a röhögéstől.
Hát még, amikor felismertük, hogy a kis, szürke humanoid lény valójában egy űrszonda, arra használja Feribácsi, hogy előreküldi a kis, sötét, nehezen megközelíthető helyekre, adatokat gyűjt, és azokat nyünnyögve közvetíti a gazdájának, anélkül, hogy a szája megmozdulna.
A kis szürke cirkált a padláson, ezt abból tudtuk, hogy mindig máshonnan jött a hang:
-Nyünyünyünyünyü.
- Nézd meg azt is. (Feribácsi válaszolt neki!)
-Nyünyünyünyünyü nyünyü nyünyünyü.
- Azt kérdezi, hol lesz a fal? (Feribácsi tolmácsolt nekünk)
- Nem lesz fal.
- Nyünyü nyünnyünyü nyü. (Ezek szerint azt érti, amit mi mondunk, de a beszédre nincs beprogramozva.)
- Valahol az egyenes födém és a ferde tető találkozásánál csak kell, hogy legyen egy függőleges fal. (Hohó, egy újabb gumicica!)
- Nem lesz.
- Nyü nyünyünyünyü nyünyünyü. (Egész vékony, panaszos hangon.)
Ezzel elvoltunk egy darabig, hol lesz a fal, nem lesz, kell, hogy legyen, nem lesz, én azon tűnődtem, az egész tetőtér összes kőműves- és ácsmunkájából tényleg csupán ez az egy kis falszakasz a kérdéses, mert akkor nagyon jól állunk, a Párom meg intett a szemével, hagyjuk rá, ha megnyugtatja, mondjuk, hogy lesz körben 30 centi függőleges fal.
És működött, még néhányszor elmagyarázta ugyan Feribácsi, hogy egy házban vannak függőleges falak (Szerintem egyébként nem feltétlenül. De mindenkit megnyugtatok, mi is azt tervezzük, lesznek a tetőtérben függőleges falak. Csak nem a tető és a födém találkozásánál.), de aztán megnyugodott.
- Nyünyünyünyünyünnyü nyü nyünnyünyünnyü. (Ez hozzánk beszél!!!)
- Azt mondja, nem fogják engedélyezni a terveket a belmagasság miatt. (Feribácsi tolmácsolt.)
- Ez a rész az építészre tartozik. (Most már csírájában folytunk el minden "nem fogják engedélyezni" típusú kezdeményezést.)
- Jó, hát akkor... (Megint megsértődött.)

A helyzet az, hogy Feribácsi tényleg szereti amit csinál, igényes, és nem mindegy neki, milyen munkát ad ki a keze közül. Ő egy szép házat szeretne és tudna nekünk építeni. Aminek a tetőtere felér egy emelettel, vannak szép, egyenes, téglalap alakú falai, doboz szobái, egy ajtó, egy ablak, alatta radiátor, középen csillár. A csigalépcsőt még csak-csak be tudta fogadni, bár hallottam, hogy a nyünnyögőssel beszélték (= a kis szürke nyünnyögött, Feribácsi meg a maga öblös hangján suttogott), hogy ha máshová raknánk, egy rendes lépcső is elférne. (Mi is tudjuk. Az építésznek több javaslata is volt ez ügyben, az egyikben még egy kis híd is szerepelt, mi mégis rögtön és egybehangzóan a csigalépcsőt választottuk.)
Amikor az ablakokra került a sor, Feribácsit sajnos elvesztettük. Már az is nehezen ment, hogy tetősíkos ÉS hagyományos, falba épített ablakok IS lesznek, de hogy a falba építettek közt ne legyen két egyforma, de még csak hasonló sem... Irkált ő, meg rajzolt az alaprajzra, de látszott, hogy rég összezavarodott, hogy körablak, meg félköríves, meg két ablak egymás alá... MINEK??? (Azt, ami a Feribácsi lelkében dúlt, úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy for what the f*cking hell??? De Feribácsi úriember volt, nem mondott semmit, csak duzzogott és sóhajtozott.) Az azért kiderült, hogy Feribácsi az íves ablakaink fölé boltívet akar rakni, tulajdon két kezével, egyesével, téglából. Nem mondom, hogy nem tetszik az ötlet, legyezgeti is a hiúságunkat rendesen, gyönyörű, épített boltíveink lennének, talán nem is kellene vakolattal eltakarni azt a részt... Az építésznek sincs kifogása az ötlet ellen, szerinte meg kell becsülni azt, aki a betonáthidalók korában veszi a fáradságot és boltívet épít, egyáltalán tud boltívet építeni.
Ilyen ember Feribácsi. Biztos, hogy jó munkát végezne. Kérdés, hogy akarunk-e hosszasan huzakodni vele minden egyes tégla miatt, hogy úgy legyen megépítve, ahogy mi szeretnénk, és nem úgy, ahogy a társadalmi elvárások, a hagyomány és a közízlés szerint kell.

Ui. Meséltem a kisasszonyoknak, mi volt Feribácsival, hogy neki meg az a rögeszméje, hogy el kell falazni azt a kis sarkot a tető és a födém találkozásánál. Elsőszülöttem hallgatta angyali arccal, szőkén, majd futballhuligánt meghazudtoló vehemenciával felhorkant:
- Ne má'! Há' nehogy má'! Hát akkor hová fogjuk berugdosni a szöszöket, ha feljössz ordítozni, hogy kosz van és takarítani kéne???!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Unatkozni jó!

MÉSZÖLY ÁGNES
BARNI ÉS AZ UNATKOZÓMŰVÉSZ
Barni már a harmadik napon utálta a vakációt. Ez a rémes semmittevés az, amiről az unokatestvérei hetek óta álmodoznak? Ez a végeláthatatlan unalom, amit sóhajtozva emlegettek az óvó nénik? Ez a tömény semmi, ami miatt Lolkával, a legjobb barátnőjével minden reggel ki kellett számolni, hogy "hányat alszunk még"? Lolkának könnyű, ő a vakáció első napján leutazott a nagymamájához, de Barninak itt kellett maradnia az aszfaltszagú belvárosban. Anya nagy komolyan megbeszélte vele, hogy csak ezt a pár hetet kell kibírnia, aztán ők is elmennek a tengerhez. De addig még negyvenkettőt kell aludni, és az olyan elképzelhetetlenül sok, hogy Barni jobbnak látta, ha nem is gondol rá. Ha legalább nem egyedül lett volna nap mint nap! De a barátaiközül mindenki elutazott. Így hát Anya minden reggel összepakolta Barnit és két plüssállat barátját: Eleket és Benőt. Elek barna volt és víziló-forma, Benő szürke és elefánt-féle. Barni legszívesebben a jobb …

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…