Ugrás a fő tartalomra

Huh.

Alig tudtunk egyet szusszanni, máris jött a következő jelölt castingra. Téma: a csigalépcső rögzítése. Bár a generális sok mindentől elvette a kedvünket (viszont más dolgokhoz meg hirtelen kedvet kaptunk :-), azért mégis kíváncsian vártuk, ezúttal ki érkezik: egy építőipari vállalkozó, egy lakatos, vagy egy igazi mesterember? Esetleg Csiribí?
Köszönés, bemutatkozás, udvarias mosoly (Jé, rendes hangerővel beszél! Nem ordít, beszél.) után rögtön belecsaptunk a közepébe. A vas az udvaron hever, íme, ez lesz a lépcsőnk, ezt kellene rögzíteni az ingatlanban.
Ezt meg TUDOM csinálni. (Hö. Akkor most mi van? Csak így, hirtelen egy tudom? Kész, vége, én hátradőltem, ne is mondjon mást, nekem ez a tudom elég. Azaz dehogyis. Mondja még, csak mondja, meséljen hosszan, bármiről, én majd hallgatom néha megrebbenő ábrándos tekintettel. Egy ilyen ember, aki azzal kezdi, hogy tudom, mondhat bármit, én hiszek neki.)
De nem mesélt. És nem is beszélt mellé, nem hőzöngött, nem okoskodott, nem vagánykodott. ELMONDTA, hogy kell egy csigalépcsőt rögzíteni, fent hogy van a korlát, semmi kifogásolnivalót nem talált a lépcsőben, még azt is jónak találta, hogy bontottan vettük, így sokkal jobban jártunk anyagilag, mintha újonnan csináltattuk volna. Azzal sem volt baja, hogy félfordulatos, ha nekünk jó, neki is. Hogy ilyen kis alig korlátja van? Akkor ilyen van, ha mást szeretnénk, csinál mást, de nincs ezzel se baj semmi. Mondott PÉLDÁKAT arra, hogy a födémen milyen alakú lyukat szoktak vágni, és hogy fent olyan lesz a korlát, amilyet MI SZERETNÉNK. Mi elmondjuk és ő olyat csinál. (Mi van? Ezt így is lehet?) Kérés, könyörgés, vallatás, tárgyalástechnika nélkül, önként BESZÉLT ÁRAKRÓL és azt is megtudtuk, még mielőtt kérdeztük volna, kb. mennyi időt vesz igénybe ez a munka.
Akkor talán menjünk be, nézzük, hol lesz a lépcső helye.
Rendben. Ott éppen jó lesz. Még a statikus bevonásának fontosságában is egyetértettünk.
Azt JAVASOLTA, még ne döntsünk véglegesen arról, hogy lesz beforgatva a lépcső, majd ha behozzák, megnézzük, hogy adja ki jól a tér.

Na, ki mer 19-re lapot húzni? Naná, hogy én! Előálltam a lépcső-fa ötletemmel.
Az emberünk FIGYELT, VÉGIGHALLGATOTT, majd azt mondta, érti miért találtuk így ki, rendben, akkor így lesz. Volt néhány kérdése a témával kapcsolatban, volt, amire tudtunk válaszolni, a többire neki voltak javaslatai, ötletei. (Az előremutató, odaillő kérdéseket nagyon szeretjük. Azt látjuk belőle, hogy komolyan vesz a kivitelező jelölt, figyel ránk, és szeretne velünk EGYÜTTMŰKÖDNI. És mindig elmondjuk azt is, ha mi nem tudunk válaszolni a kivitelező jelölt kérdéseire, akkor az nekünk is jel, hogy van, amire még nem gondoltunk, van, aminek még utána kell járnunk, meg kell keresni a mi válaszainkat, de szívesen meghallgatjuk a javaslatokat.)

Azt KÉRTE, ha már látta statikus is a házat, és megvan, ki végzi a kőműves munkát (=ki töri át a födémet), szervezzünk egy találkozót. Ő eljön, amikor itt lesz a kőműves, és négyesben MEGBESZÉLJÜK, mikor és hogy lesz a födém átvágva, milyen lyuk lesz rajta, hogy lesz megcsinálva, hogy lesz beleillesztve a lépcső, nekünk hogy lesz jó. Mert az mégiscsak úgy jó, ha minden érintett ott van, amikor megbeszélünk egy többszereplős dolgot. Ha addigra keresünk képeket, hogy kb. milyen fát szeretnénk, az neki sokat segítene.
Ó, már vannak képek, egy egész gyűjtemény, átküldöm e-mailben.
Azt ne tegyem, neki e-mail címe sincs, de hozzam a gépet, szívesen megnézi a képeket, kíváncsi rá, érdekli.
És odaültünk a laptop elé, és végignézegettük a képeket, átbeszéltük, hogy melyik képről melyik részlet tetszik (ezt én mondtam), ekkora térben, ezzel a lépcsővel mit lehet megvalósítani (ezt a lakatos).
A végén azt javasolta, szedjük két részre ezt a projektet. Első körben állítsuk be a lépcsőt, hogy lehessen rajta járni, kezdődhessen az építkezés. Ő majd úgy oldja meg a rögzítéseket, hogy már előkészíti a majdani fát. De mert egyelőre egyikünk sem tudja megmondani, hol fogunk felérkezni pl. a tetőtérbe, a többiről nem is beszélve, a fa kialakítását még ne véglegesítsük. Használjuk, lakjuk be a lépcsőt, és ha már látjuk, hol férne el egy ág, hová kellene kapaszkodó, korlát, hol lenne útban, hol zavarná a kilátást vagy az ablak nyitását (A lépcső fölött lesz egy tetősíkos ablak. Milyen érdekes, az ács, akinek be kellene építeni, nem biztos, hogy felfigyelt egyáltalán az ablak létére, a lakatos, akinek meg semmi dolga vele, azt is FIGYELEMBE VESZI, hogy fogjuk majd nyitni.), akkor hívjuk el újra, és megcsinálja a szépészeti részt is. (Ugye, hogy nem csak afféle asszonyi bolondéria ez a jól is nézzen ki? Nem a nemen múlik ez, hanem az igényességen. Hogy ha már csinálunk valamit, rászánunk időt, energiát, pénzt, csináljuk meg rendesen, hogy szép is legyen.)
Akkor ő megy is. (Az egész megbeszélés, fényképnézegetéssel, mindennel együtt nem volt több 20 percnél. Ilyen az, ha a lényegről beszélünk, és nem hülyeségekkel múlatjuk az időt.)
A mielőbbi viszontlátásra :-)

A végén még az ajtóból visszaszólt, mintha az olyan semmiség lenne, hogy azt mondja: Ha én jövök legközelebb, majd UTÁNANÉZEK a leveleknek is a fára. Mert többfajta van, KIVÁLASZTJÁK majd, melyik tetszik.

Mi nem is jutottunk szóhoz, csak néztünk egymásra, hogy CSIRIBÍ :-))))))))))))))

Mit is mondhatnék erre? Semmit. Bögre kávé és képek. Lehet álmodozni, ábrándozni, gyönyörködni, szörnyülködni, gondolkodni, ötletet meríteni ...

spiral stairs around tree trunk
Kép innen

Belvédère pour contempler le jardin expérimental [~ A lookout from which to admire the experimental garden,] (Cool vantage point in a tree!). At the garden of Dominique Lafourcade, "Mas Du Confines", eight hectares of gardens around a farmhouse, near Saint-Rémy-de-Provence, France.  Available for holiday stays.
Kép innen
@Leila LeJeune.  This is what I was imagining when we used to pretend that the Ewoks lived around our pond.  Hopefully you remember what I'm talking about haha!
Kép innen
dragon-railing.JPG
Kép innen
Kép innen
Faerie tree house staircase
Kép innen

Kép innen
Kép innen
This is incredible!  I could happily live here.
Kép innen
A lépcső sem elhanyagolható, de az a falfestés!
Designed by: Hanne Fuglbjerg
Kép innen
Kép innen
Scene-Setting Staircase
Kép innen
DIY painted black carpet
Kép innen
Designed by: unknown
Kép innen
Stone Siding | Wall Ideas | Modern Chandelier | Spiral Stairs | Interior Design | Home Ideas
Kép innen
Mostanában úgyis a lépcső megvilágítása az egyik fő téma nálunk

Wooden strips coil around staircase at Strasbourg hotel by Jouin Manku
Kép innen
Kép innen
Ugyenez pepitában:

Kép innen
Kényesfényes lépcső a Gatsby-filmből:

Grandiose #foyer set #design for the #GreatGatsby movie. Love the #stairs & #floors!
Kép innen
A megunhatatlan és mindig gyönyörű fehér:

White Spiral Staircase Remodelista
Kép innen

Wood Small-Space Staircase Remodelista
Kép innen
Korlát. Csak hogy a részletekre is figyeljünk.
driftwood railing-love! by tcklol
Kép innen

Nem mondom, hogy nem félnék rajta, de gyönyörű:
Kép innen

Nem minősítek, tanulom az elfogadást. Ismerek olyat, aki imádná. (Ezért nem is mutatom meg neki ezt a képet ;-)
36 Things You Obviously Need in Your New Home: Obviously all things I need, but life is not complete without a Glitter Staircase :)
Kép innen
És a végére egy csoda, csak hogy visszatérjünk az igényes, szép lélegzetelállítóan gyönyörű fémmunkákhoz:

ღღ Beautiful Art Nouveau Staircase - Possibly Victor Horta - not sure though.
Kép innen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Unatkozni jó!

MÉSZÖLY ÁGNES
BARNI ÉS AZ UNATKOZÓMŰVÉSZ
Barni már a harmadik napon utálta a vakációt. Ez a rémes semmittevés az, amiről az unokatestvérei hetek óta álmodoznak? Ez a végeláthatatlan unalom, amit sóhajtozva emlegettek az óvó nénik? Ez a tömény semmi, ami miatt Lolkával, a legjobb barátnőjével minden reggel ki kellett számolni, hogy "hányat alszunk még"? Lolkának könnyű, ő a vakáció első napján leutazott a nagymamájához, de Barninak itt kellett maradnia az aszfaltszagú belvárosban. Anya nagy komolyan megbeszélte vele, hogy csak ezt a pár hetet kell kibírnia, aztán ők is elmennek a tengerhez. De addig még negyvenkettőt kell aludni, és az olyan elképzelhetetlenül sok, hogy Barni jobbnak látta, ha nem is gondol rá. Ha legalább nem egyedül lett volna nap mint nap! De a barátaiközül mindenki elutazott. Így hát Anya minden reggel összepakolta Barnit és két plüssállat barátját: Eleket és Benőt. Elek barna volt és víziló-forma, Benő szürke és elefánt-féle. Barni legszívesebben a jobb …

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…