Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 43.

A szünet előtti utolsó uzsonna.

 
 
Jé, rendes uzsonna pénteken! Úgy értem, nem croissant, nem csokis papucs, nem kakaós csiga és nem bukta.
Szendvics. És nem kevés benne a szalámi, és még savanyú uborka is van benne, nem is csak mutatóban. Nagyon finom az illata, akik szeretik a téli szalámi illatát, azok ezt a szendvicset is nagyon ínycsiklandónak találnák. A Párom bevállalta, és megette a szendvicset  a szendvics felét, azt mondta, tényleg finom volt. Az üres kenyeret nem ette meg, annak az egyik oldala száraz volt (ahogy össze volt fordítva a két kenyér, a külső), a másik pedig teljesen szétázott az uborkától (azért szoktuk magvajazni, hogy a zöldségek nedvessége ne áztassa el).


Összességében tehát ez egy jó uzsonna volt, gratulálok hozzá annak, akit illet.

Szerintem egy kis odafigyeléssel sokat lehetne javítani a menza színvonalán. Pl. nem hiszem el, hogy nem lehetne kitalálni valamit arra, hogy ne száradjamak ki az uzsik, mire a gyerekekhez jutnak.
És még egy titokzatos jelenségre felfigyeltem. Az uzsonnák mindig egyetlen hajszálvékony szalvétába vannak csomagolva. Egy teljesen átlagos 3 rétegű szalvéta külső rétegébe. Logikus magyarázat lenne, hogy spórolásból szedik szét a szalvétákat, mert ha a rétegeket külön használják fel, egy szalvétába 3 adag uzsonnát lehet becsomagolni.
Biztos, hogy nem ez a helyzet, mert mindig, minden gyerek uzsonnája a külső rétegbe van csomagolva - az a legszínesebb, a festett réteg.
Ki szedi szét a szalvétákat, miért és főleg, mit csinál a másik 2 réteggel???? Vagy erre is van valami szédületes uniós előírás?
 
Ui: Megvolt az iskolai karácsonyi ünnepség is. Volt műsor, zene, tánc, versek, betlehemes, és ajándékok is persze. Az iskolások ugyanolyan nasicsomagot kaptak, mint az ovisok. Az igazgatónő elmondta, hogy ezt az ajándékot városunk önkormányzatától kapták a gyerekek. Na hurrá!

Megjegyzések

 1. A titok: létezik olyan, hogy egyrétegű szalvéta. Fillérekért, nagyüzemi mennyiségben lehet venni. Akár színesen is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eddig azt hittem, az egyrétegű, éttermi szalvéta csak fehér színben kapható, ráadásul az csak egy négyzet, tehát nincs "gyárilag" 4 részre hajtva. És azért is gondoltam, hogy valaki "megdolgozza" a szalvétákat, mert az oviban többször megismertem a mi szalvétánkat. (Amikor még vittünk be szalvétát. Amióta az óvónők megszavazták, hogy legyen havi 500Ft a csoportpénz, nem viszünk semmi ilyesmit, úgy gondolom, évi 5000Ft-ból kell, hogy jusson szalvétára.)

   Törlés
 2. Azok, akik csomagolják az uzsit, a két réteget hazaviszik. Szerintem nem elképzelhetetlen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Simán el tudom képzelni én is. De miért nem a színes réteget viszi haza?

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…