Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 26.11

Megvolt az ovis karácsonyi ünnepség. Nem részletezem, nem volt sem jobb, sem rosszabb, mint szokott. Mire a gyerekek visszaértek a tornateremből, a csoportszobában várták őket az ajándékok. Persze a gyerekek azonnal nekiláttak bontogatni, én Másodszülöttemnek és a barinőjének segítettem.
Amikor megláttam végre megértettem, mit rejt a csomag, a fejemben megszólalt (jó hangosan) a kedvenc moldvai csujogatásom:
 
Napvilág, holdvilág, megbolondult a világ!
 
Ezt nézzétek, mit kaptak a gyerekek az oviban a Jézuskától:
 
 
Egy babát, aki egy babakocsit tologat, amiben két kutya van ! Erre nevelik a gyerekeket???!!! Hogy édes kis kutyuskákat tologassanak babakocsiban???!!!
Ja, az ovi pedagógiai programjában az szerepel, hogy a néphagyományok őrzésének kiemelt szerepe van. Nem azt várom, hogy kendert tiloljanak, de azért ne arra neveljék már őket, hogy az embergyerek helyét cuki kis kutyusokkal is ki lehet tölteni.
 
És ha ez még nem lenne elég, az ovi Jézuskája minden gyereknek hozott ajándékcsomagot, sajátot, hazavihetőset.
Na, ez egy olyan jelenség, amit én még nem tudtam megérteni. Én még ott tartok, hogy a Mikulás hoz csomagot, amiben finomságok vannak. A húsvéti nyúl hímes tojást potyogtat el, a Jézuska (nálunk mondjuk az Angyal) meg kifigyeli a szívünk mélyén megbújó legtitkosabb vágyainkat, és azt igyekszik teljesíteni.
Az oviban mindig édességcsomagot hoz mindenki, a Mikulás, a Jézuska és a nyuszi is.
A gyerekeim már a karácsonyi ünnepség reggelén azt találgatták, vajon lesz-e a karácsonyi csomagban poharas vattacukor, mert az mindig szokott lenni. (Azért az óvodás évek hagynak nyomot a gyerekekben.) Valaki az illetékesek közül valamiért nagyon ragaszkodik a poharas vattacukorhoz, mert tényleg mindig kapnak karácsonyra a gyerekek.
Íme, a csomag:
 
 
Volt hozzá egy mandarin is, nehogy szó érje a ház elejét, de azt már az ovi kapujában megette a kisasszony. El is hiszem, szerencsétlen egész nap édességet zabált (Ne legyenek kétségeitek, szaloncukor és mézes nagy tálakban egész nap kint volt az asztalon, ebéd előtt úgy ették a gyerekek a szaloncukrot, hogy még.)
Szóval a csomaghoz tartozott két szaloncukor, és amikor kibontottam, azt is megláttam, hogy még mi minden.
 
 
Természetesen poharas vattacukor.
 
 
És csokinak látszó nugátszelet.
 
 
Zacskós croissant.
 
 
Gumicukor. Amiről a múltkor kiderítettem, hogy autósampon van benne. És ami minden legegészségtelenebb élelmiszeripari készítmény listán benne van az első háromban.
 
 
Sós perec. Írhatnám, hogy egy ismert márka rossz minőségű, utángyártott változata, de nem lenne korrekt, mert az ismert márkát sem szoktuk enni, és ezt a változatot sem kóstoltuk.
 
 
És csipsz. Ami szintén listavezető a legegészségtelenebbek közt.
 
 
Nálunk ilyesmiket nem lehet enni.
 
És egy másik kérdés: Honnan van erre pénz? Ki fizeti ezt és miből?
Fogalmam sincs, mennyibe kerülnek ezek a cuccok, de szerintem minimum 1000 forintot elköltöttek rá. (Úgy számoltam, hogy 6 darab "ajándék" volt a csomagban, 200 forint alatt már nem nagyon lehet nasit kapni, remélem azért valami kedvezményt kialkudtak, szóval ez egy nagyon óvatos becslés.) Kb. száz gyerek jár az oviba. Számoltok ti is?









Megjegyzések

  1. Nem lehetne szólni az óvónéniknek, vezetőknek, hogy talán jobb megoldás is lenne? Vagy nekik nincsenek gyerekeik? Komolyan kiteszik ebéd előtt az édességet?
    Nálunk az oviban a csoportpénzből ment a mikuláscsomag és vevők voltak a kérésre, hogy a tavalyi - olcsó és rossz minőségű - csokikkal ellentétben idén legyen inkább drágább csomag, de valamilyen szinten "minőségi" dolgokat kapjanak. Mondjuk nem kölesgolyóval volt megrakva, de azért legalább normális csokik voltak benne.
    Ilyen poharas vattacukrot még nem is láttam. Borzadály. Mondjuk nekem a szívem csücske a szívószál, amibe cukros bogyókat tesznek... Hát... Több anyuka kérdezte már tőlem, hogy én adok-e már ilyet a gyerekeimnek. Mintha valami mérföldkő lenne a fejlődésükben, hogy már ilyennel is fel tudják szívni a ragacsot a szájukba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az óvodavezetővel én már évek óta nem beszélek.
      Az óvónéniknek bármi ilyesmi miatt szóltam, mindig az volt a válasz, hogy a vezetőség... Lehet, hogy konfliktuskerülés az óvónők részéről, de az is biztos, hogy a vezetőségnek is van része a dologban. A szülői munkaközösség meg persze csak az óvónénik ajándékára gyűjt év végén.
      Azt a szívószálat mi varázsszívószálnak hívjuk, a legtutibb pulyahülyítők közt tartom számon. Én ésszel fel nem érem, hogy mitől olyan varázslatos, de a gyerekek imádják. Mondjuk azzal legalább egy pohár tejet is fel kell szippantani.

      Törlés
  2. Poharas vattacukor??? Mit ki nem találnak!

    Nálunk Papa hazaállított egyszer ilyen csodaszívószálakkal kapta egy barátjától azt hiszem. Több száz volt benne. Sikerült vérig sértenem, amikor nem fogyott.

    Mondjuk nagy ritkán amikor a mekiben járunk a Bio tejet agyoncsapjuk egy ilyen csokis szívószállal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mekiben van csokis szívószál? Hol, a kávézósban vagy a simában is?
      Másodszülöttem, ha egy kis extra figyelemre, lelkizésre szorul, a mekibe szoktuk vinni, meghívjuk egy babycinora. Döbbenet, hogy egy csésze meleg tej mennyi lelki nyavalyát képes meggyógyítani :-)

      Törlés
    2. Én meg ezt a babycino-t nem láttam, bár kávézós Mekibe csak ritkán jutunk el.

      A simában ha Happy Meal-t kérsz, Bio tejjel, akkor felteszik a kérdést, hogy csokis vagy epres szívószállal.

      Törlés
  3. Éva, nyugtass meg egy kicsit, kérlek! Ugye azért történnek jó dolgok is az óvodában meg az iskolában? Örömmel jönnek s mennek oda a gyerekeid?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Iiiiigen! Tényleg mind a kettő jó helyen van. Most olyan hihetetlen, egyszeri és megismételhetetlen csodás helyzetben vannak, hogy mind a kettővel a nap nagy részében olyan pedagógus foglalkozik, aki épp nekik való. Tisztában vagyunk vele, hogy ez milyen kivételes helyzet, igyekszünk nagyon meg is becsülni. Mind a két kisasszonynak jutott már több olyan nagyszerű nevelő is, amilyen sem nekem, sem a Páromnak soha a közoktatásban eltöltött éveink alatt. És, ami szintén nagy adomány, mind a kettőnek kialakult a maga kis társasága, és vannak szoros(abb) barátságaik is (mondjuk ez az ovisoknál még elég képlékeny).
      Szóval a kisasszonyok rendben vannak.
      Ez a menza-nasiztatás szelet csak egy kiragadott részlet. Az egész úgy kezdődött, hogy elegem lett abból, hogy a médiában csak azt lehet hallani, hogy a gyerekek túlsúlyosak, mert a szülők nem figyelnek oda, bezzeg a menzán.

      Törlés
  4. De durva... De bezzeg ha szólnál, te lennél a szaranya, mert minekazilyennekgyerek, ha sajnálja tőle az édességet...
    Mélységesen egyetértek a felháborodásoddal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan így történt. Mert persze szóltam, még évekkel ezelőtt. Elsőszülöttem óvónénije - mondjuk ő tényleg egy minősített eset volt - annyit értett meg az egészből, hogy akkor ők most mit csináljanak, amikor a többiek nagy ritkán, esetleg és csakis kivételes alkalmakkor persze (ha-ha-ha) valami finomságot kapnak, akkor az én gyerekemet küldjék ki a csoportból? Vagy azt akarom, hogy amikor a többiek jókedvűen ünneplik a szeretett kispajtásukat, aki megkínálta őket egy kis édességgel, az én gyerekemnek ne adjanak, és szomorú szemmel végig kelljen néznie, a többiek milyen jól érzik magukat?
      Így történt. És akkor erre mi a jó válasz?

      Törlés
    2. Ja, és az egyik anyukától megkaptam azt is, hogy milyen anya az, aki egy kis édességet is sajnál a gyerekétől. Mert bezzeg, amikor ők először jöttek oviba, minden gyereknek hoztak egy kinder tejszeletet (Honnan van az embereknek pénzük ilyen hülyeségekre?), és legyek egészen nyugodt, minden gyerek nagyon örült neki, és meg is ették.

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is kapnak ajándékot a gyerkőcök az oviban. Közös csoport ajándékot pl.: építőkockát, társasjátékot, babakonyhai felszerelést stb. és mindenki külön, egyénileg is. Az első karácsonyra hajtogatós kígyót a Fakopáncsból, a másodikra mesekönyvet, tavaly logikai játékot. Árban kb. ott van ahogy elnézem, mint a Ti nasizós csomagotok! Szólni kellene, kicsit átgondoltabban is lehetne... És már bocsánat, de ennyi vackot már rég láttam, mint amit nálatok édesség címén felvonultattak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évek óta töröm a fejem én is, hogy hol veszik ezeket. Mért azokban a boltokban, ahol én járok, nem találkoztam hasonlókkal sem. Nem is tudom, merre indulnék, ha poharas vattacukrot kellene vennem.
      Értelmes ajándékötleteim nekem is lennének bőven. (Hogy miért nem állok elő velük, arról részben már fentebb írtam.) Pl azok a kis, tenyérnyi, négyzet alakú könyvecskék, inkább füzetek, ha jól emlékszem, Trixi könyvek, 199 Ft-ért kaphatóak nagyon sok helyen, a képi világuk is vállalható, és van karácsonyi versekkel, mondókákkal teli kötet is.

      Törlés
    2. Én valami olcsó 100 forintos vagy eurós boltra gyanakszom, ott lehet ilyen itthon kevésbé ismert, külföldi márkacsodákat kapni.
      Meddig lesz még óvodás a kisebbik? =)

      Törlés
  7. Nálunk ma volt a karácsonyi ünnepség. Szerintem egyszerű és gyönyörű volt:-)))10.00-kor a házi süteményeket elfogyasztották a gyerekek tízórai címén, utána már ebédig nem kaptak nasit, hanem játszottak a közös ajándékokkal, ami idén társasjátékok, golyópálya stb. volt (és érdekes módon nem reklamáltak, hogy miért nem ehetik fel az összes édességet, ami fellelhető az oviban:))). Az egyéni ajándék (gyermekenként) pedig méhsejt dominó. Ők egy gyönyörű, profi asztaldíszt készítettek nekünk, fa talpon, fenyőággal, gyertyával, masnival, gömb dísszel. Egy kis adalék arról, hogy lehet a gyerekeket másként is irányítani (persze ezt elsősorban az óvodátoknak kellene címezni), mert pl.: a csoport (és ballagó nagycsoportosként) a közös karácsonyfát is ők díszítették, mégsem ettek a szaloncukorból. De említetted, hogy a szülők is hasonlóképpen gondolkodnak:-((((ez nem túl jó, sőt mondhatni szomorú!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe