Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 28.

Akik nem a menzás élményeim miatt olvassák a blogomat, azoktól még egy kis kitartást kérek, ez lesz az utolsó előtti bejegyzés ebben a témában a szezonban :)

Köszönöm Bergamottnak és Kiddynek, hogy elárulták, mi is az a bombi szelet. Íme:


Elolvastam - el szoktam -a csomagoláson az összetevőket. Íme:

Kakaós  bevonómasszába mártott, vegyes gyümölcsös lekvárral töltött aprósütemény
Kakaós bevonat 28% (növényi zsír, cukor, sovány kakaópor 17%, étkezési savópor, emulgeálószerek: E442, E476, aroma: vanilin), búzaliszt, invert cukorszirup, vegyes gyümölcslekvár 27 % (cukor, gyümölcspüré: alma 43%, eper 4%, málna 4%, bodza), étkezési sav: citromsav, zselésítő anyag: pektin, színezék: E163, rozsliszt, glükóz szirup, térfogatnövelőszer: ammónium-hidrogén-karbonát, színezék E150a, növényi olaj, cukrozott narancshéj, mézeskalács fűszerek, búzarost, margarin, tartósítószer E202, aroma: méz. A termék nyomokban tojást, szóját, mogyorót és diót tartalmazhat.


Ez még az ebédhez járt, de van képem az uzsonnáról is. A margarinos kenyeres, löncshúsos borzalom. Nem tudom, a löncshúsnak így kell-e kinéznie, de büdös volt. Még ha a két darab paradicsomot összeadom, akkor sem tesz ki egyetlen tisztességes szeletet. Margarin persze megint csak a kenyér felére jutott, de nem is ez a legnagyobb baj.


Hanem, hogy a kenyér annyira száraz volt, hogy látható volt, ahogy a héja alatti rész jó vastagon más színű. Mint amikor zsemlemorzsának szárítjuk a kenyeret, és kivilágosodik, ahogy elkezd száradni. Ha kitéptem a szelet közepéből a puha részt, ez maradt:


Iskolai uzsonna. Kivi. Még mindig nem tudom (már télen sem tudtam), hogy gondolta, aki kitalálta (gondolta-e egyáltalán bárhogy is), hogy jutnak a gyerekek a kivi ehető részéhez? Hogy fogják meghámozni?
És most komolyan, pont kivi? Júniusban? Miért nem cseresznye, meggy, eper?
A rádióból folyik, ömlik, hogy most már aztán törvényileg szabályozottan emelkedni fog a gyermekétkeztetés színvonala, és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket építenek be menzák kínálatába. A kivi ezt képviseli? Aki megnézi az ovis étlapot, az láthatja, hogy azt bizony az év 52 hetének bármelyikén meg lehet főzni, nincs abban szezonális semmi.
Tegnap a hírekben hallottam, hogy az önkormányzatok kötelesek megoldani a gyerekek napközbeni felügyeletét a nyári szünetben, és persze az ellátásukról is gondoskodni, és ettől az évtől kezdve az étlapot úgy kell összeállítani, hogy az 40%-ban az adott település 40 km-es körzetében termelt alapanyagból készüljön. Na jó, a kivi pont a 60%-ba esik.


A szalvétába egy perec volt csomagolva. Nem tudom a készítő sós perecnek szánta-e vagy sem, de megnyaltam, és egyértelműen édes volt. Megkóstolni nem tudtam, ugyanis olyan száraz volt, hogy nem lehetett beleharapni. Egy ideig kopogtattam vele a konyhapulton, aztán abbahagytam.


Másik probléma ezzel a pereccel, hogy meglehetősen aprócska. Mindösszesen 10 cm. Ezzel - már ha ehető lenne- ki lakik jól??? Mert az én gyermekem biztos nem.


Ennyit a menzák kínálatáról. A zöldséges kínálatában szerepelt karalábé. Ilyen szép, nagy karalábét vettem 79 forintért. Olyan zsenge volt, hogy majdnem olyan vékonyan meg lehetett hámozni, mint az almát.


Feldaraboltam, szerintem 15 perc alatt fogyott el, délután visszamentünk még két karalábéért. Szezonális? Olcsó? Finom? Egészséges?


Aki erre azt mondja, hogy csak nem minden gyerek eszi meg a karalábét, attól azt kérdezem, hogy miért, az ehetetlenül száraz perecet minden gyerek megeszi?

Ui: A bombi szelet Szlovákiában készült.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…