Ugrás a fő tartalomra

Kókuszgolyó?

Reggelire!
Mi reggelizünk itthon, oviba, iskolába indulás előtt. Nem ragaszkodom hozzá, hogy a kisasszonyok egy komplett villásreggelit fogyasszanak el, nem is csinálok minden nap terüljasztalkámat, de egy csésze kakaó, vagy néhány darab alma és az a fél óra ébredezés, beszélgetés kell a nap elejére.
Persze vannak jobb napok, amikor gumicukor jut reggelire, de ez a ritkább. Ma is ilyen ritka, jobb nap virradt ránk, kókuszgolyót csináltam. De nem a mindenki által ismert, kekszes, lekváros változatot, hanem egy igazán finom, egészséges, teljes értékű reggelit állítottam elő, kókuszgolyónak álcázva.
Almát meghámoztam, lereszeltem (aprítógéppel is lehet pürésíteni), kevertem hozzá zabpelyhet és egy kevés kókuszreszeléket, annyit, hogy sűrű masszát kapjak. Ez kritikus fázis, mert néhány órát hagyni kell így pihenni, hogy a zabpehely felszívja az alma levét és megpuhuljon. Nálunk ebben a néhány órában gyakran az egész massza a természetes fogyás áldozatává válik. Ha mégis sikerül megmenteni, kakaót kell még belekeverni.


És innen minden úgy megy, mint a hagyományos kókuszgolyónál, gombócok, közepükbe meggy (cseresznye), kókuszreszelékbe hempergetés.


 Eredetileg úgy kaptam ezt a receptet, hogy Norbis édesítő is szerepelt benne, és akkor igazi update finomság lenne, de nekünk sem Norbi sem az édesítő nem szokott hiányozni belőle. Gondolom lehet édesíteni cukorral, mézzel, ki mivel szereti és szokta, mi ezt a natúr változatot szeretjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…