Ugrás a fő tartalomra

Azok után,

hogy tőletek konkrét gyermeknapi programokat vártam, úgy illik, hogy eláruljam, mi hogy ünnepeltünk.

Én úgy tanultam, hogy semmit nem tanítunk csak úgy, hirtelen, előkészítés nélkül. Minden következik valamiből és mindennek van folytatása, egy ünnepet is fel kell építeni és időt, energiát kell szánni a levezetésre is. A karácsonyt például az adventi időszak vezeti fel, és mi Vízkeresztkor zárjuk le, ünnepi vacsorával és játékkal.
Régebben tartottunk rendkívüli gyermeknapokat, amikor nem mondtuk meg a kisasszonyoknak, hogy mi vár rájuk, csak kaptak egy napot ajándékba. Reggel felkeltünk, reggeliztünk, összekészültünk, elindultunk az oviba, begurultunk a parkolóba..., de MEGLEPETÉS!, nem álltunk meg, hanem továbbhajtottunk, és elmentünk Budapestre metrózni, vagy egy turkálóban felpróbáltuk az összes szédült ruhát, vagy a DM-ben körömlakkot vettünk, és a tó partján a fűben heverészve körmöt festettünk... Amióta iskolás van a háznál, ezek a lopott napok kikoptak az életünkből, de még emlékszünk, hogy ragyogott a kisasszonyok arca, amikor kiderült, hogy meglepetés vár rájuk.
Így hát pénteken mindenki oviban, iskolában töltötte a napot, én sütöttem, főztem, pakoltam, és délután, amikor összegyűltünk, és beültünk a kocsiba, hogy indulunk haza, kitört a nagy csodálkozás. Hogy miért van ott a kispárnájuk? És a kedvenc alvós plüsijük? MEGLEPETÉS!
A kisasszonyok az idén a nagyvilágot kapták ajándékba.


Persze kalandok itthon is várnak ránk, így amikor hazajöttünk a nagyvilágból, újabb kirándulásra indultunk. Másodszülöttem néhány napja megtanult pótkerék nélkül biciklizni, így már biciklitúrákra is vállalkozhatunk. Eltekertünk a városrészünk másik végébe, a "vízeséshez".


És a másikhoz is.

És sütöttünk szalonnát a szitáló esőben.


Hogy a dekoráció se hiányozzon, megcsináltam a girlandot. Most csak a betűket vágtam ki színes papírból, azt lamináltam.

És volt rendes ajándék is. Amióta lehet a Tescoban kilóra gumicukrot kapni (több, mint egy éve, az biztos), megy a kácsingás és a vinnyogás, hogy de mi miért nem és hogy de mi mikor. Valamikor tél végén rávágtam, hogy gyermeknapon. Azóta nincs kácsingás és vinnyogás. Béke van, nyugalom, bizalom. És spekulálás, hogy ki melyikből mennyit, és számolgatás, hogy hányat alszunk még. De eljött, megvolt nálunk a nagy gumicukor nap.

Levezetésként pedig ma este előszedtük a régi és az új fényképeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…