Ugrás a fő tartalomra

Gumicukrot

lehet nálunk enni ritka ünnepeken, de akár reggelire is. Most egy harmadik változatot készítettem, eperből.
Úgy kezdődött, hogy kutattam a neten, mit lehetne kezdeni a gyümölcscentrifugában maradt, kifacsart gyümölcshússal. Találtam is jó megoldást egy gyönyörű francia blogon, ahol egy bejegyzésben látványos, egyszerű szárított finomságokról írnak. El is mentettem, el is felejtettem, ahogy azt kell, ahogy az már lenni szokott.
Hetekkel később újra elém került a téma, immár magyarul, eperbőr címen.
Erre már nem tudtam nemet mondani, elkészítettem a saját változatomat. Én nem főztem, nem édesítettem, nem ízesítettem, csak megtisztítottam az epret és aprítógépben pürésítettem.


 Az aszalógép rácsára sütőpapírt tettem, ráöntöttem, elsimítottam az eperpürét, és megszárítottam.


 (Akinek nincs aszalógépe, sütőben, résnyire nyitott ajtóval, alacsony hőfokon is csinálhatja.) Néhány óra alatt megszáradt. Vártunk reggelig, akkor könnyen le lehetett húzni a papírról.


Egy baj van vele. Nagyon lassan készül, főleg ahhoz képest, hogy milyen gyorsan fogy el.

A teljesen natúr változatom után idemásolom a francia változatot is, az banánnal, mandulával van felturbózva.
  

Kép innen

Kell hozzá 250g eper, 20g darált mandula, 50g érett banán és 50g világos nádcukor. Ezeket kell összepürésíteni és szárítani.

Úgy hiszem, találtam magamnak egy új játékot. Lehet kísérletezni, az ízek, színek, variációs lehetőségek száma végtelen.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…