Ugrás a fő tartalomra

Tisztázzuk, már az elején

Az első munkamegbeszélésre nálunk került sor.
Az építész elmondta, hogy megy ez. Hogy ő majd ezek után készít néhány rajzot, hogy milyen ötletei vannak. Mi azokat megtekintjük, alszunk rá néhányat, és elmondjuk, mi az, ami biztosan nem tetszik, de főleg azt, hogy mi tetszik, milyen irányban gondolkodjunk tovább. Erre ő majd megint rajzol, mi megint ötletelünk, és ezt az egyeztetést egészen addig folytatjuk, míg azt nem mondjuk, hogy állj, eddig és ne tovább, ez az a változat, amiben szeretnénk és tudnánk élni. Külön felhívta rá a figyelmünket, hogy nekünk kell majd itt élni, ezért mindent jól gondoljunk meg, addig alakítgassuk az elképzeléseket, a terveket, amíg tényleg az igazán nekünk való változat alakul ki, ha ez harminc egyeztetéssel jár, akkor harminccal, ha nyolcvan vázlatot kell készítenie, akkor nyolcvanat fog.

Mi is elmondtuk, hogy mit szeretnénk.
Hogy nagyon szimpatikus nekünk ez az adjunk időt magunknak hozzáállás, biztos, hogy mindent többször is átbeszélünk majd kettesben is, és amennyire lehet, a kisasszonyokkal is, de mi nyáron építkezni szeretnénk. Nem nagyon akarnánk elhúzni a gondolkodós szakaszt, mert mire észbe kapunk, felnőnek a kisasszonyok, elköltöznek, és fölösleges belevágni az egészbe.
Ez azt is jelenti, hogy tudjuk, hogy ezt a tetőtér beépítést néhány évre csináljuk. Most az az időszak következik a családunk életében, amikor egyre többen leszünk, jönnek a barátok és üzletfelek, de aztán a fiókák kiröpülnek, és  itt maradunk ketten egy hatalmas házban. Ezért szeretnénk, ha a két szint egymástól függetlenül is működne, hogy ha már nem kell, le lehessen zárni a tetőteret.
Kötelező minimum. Nem vágyunk kunsztokra, mi tényleg csak azért vágunk bele ebbe az egészbe, hogy a kisasszonyoknak legyen külön szobájuk. Tehát szeretnénk 3 szobát, és egy zuhanyzót. Különösen a reggeli készülődések közben érezzük, hogy az egy fürdőszoba kevés. És hol vannak még a péntek esti buliba készülések...
Épp azért, mert nem életünk fő művének tartjuk ezt a házat, nem szeretnénk semmiféle építészeti, belsőépítészeti bravúrt belevinni. (Jó, az okok közt ott a költséghatékonyság is.) Legyen három, falakkal körülhatárolt szoba, azokon ajtó, ablak, bennük fűtés, világítás, egy lépcső, hogy fel lehessen jutni, nagyjából ennyi. Nem szeretnénk önszagtalanító wc-t, sem világító csapot, sem üvegpadlót, és még egy csomó minden mást sem. Amit megspórolunk a technikai, szerkezeti , hardver dolgokon, azt a csilivilire lakberendezésre költjük. Úgy gondoljuk, hogy csak az a néhány négyzetméter, amit a saját szoba jelent, csak annyi egy gyerek sajátja az egész nagy világból. Az meg hadd legyen már úgy berendezve, ahogy neki tetszik. Ez a mi esetünkben nem jelent különleges, egyedi, zsűrizett dizájntermékeket, de a fal színe tényleg a kisasszonyok döntése lesz. És számolunk azzal is, hogy az ízlésünk változik az évek során, a gyerekeké, kamaszoké pedig még inkább. Ezért olyan tereket igyekszünk kialakítani, amik napi szinten is variálhatóak, de különösebb falforgatás nélkül, egy festéssel mondjuk, teljesen új hangulatot, stílust lehet teremteni. 
Középút nincs, vagy nagyon karakteres elemeket építünk be, vagy szinte észrevehetetlenül semmilyeneket, hogy azok csak még jobban kiemeljék a hangsúlyos részeket.

Nem kellenek a megálmodott álmok,

Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
Röpülj, hajóm,
Nem kellenek a megálmodott álmok. Én nem leszek a szürkék hegedőse,
Hajtson Szentlélek vagy a korcsma gőze:
Röpülj, hajóm,
Én nem leszek a szürkék hegedőse. 
(Ady Endre: Új vizeken járok)


Aztán jött a vadulás, rajzolás, mérés, fényképezés körbe-körbe a házon.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…

A zuhanyzó történetét

az üvegmosdónál hagytam abba.
A mosdó megvolt, itthon volt, örültem neki, néha elővettem, megmutattam a többieknek is, akik eleinte velem gyönyörködtek, örültek, aztán már inkább csak rám hagyták. Ideje továbblépni. Kell valami, amire rátesszük a mosdót.  Kézenfekvő megoldás a mosdópult, vagy a fürdőszobaszekrény, elég nagy a választék, bemegy az ember bármelyik boltba, kiválasztja, megveszi, örül neki.  Ááááá, én dehogy így csináltam. Már miért vennénk mosdószekrényt, ha egy mosdót szeretnénk rátenni, és az se volna rossz, ha tárolhatnánk is benne ezt-azt? Úgy könnyű, olyat bárki tud. Én beírtam a keresőbe ugyan, hogy pult, de a bolti pultok közt keresgéltem. Egy régi, sok fiókos rőfös bolt pultjára vágytam. 
Vagy valami iparira, mint a nagyapám satupadja. Na, az még ennél is durvább:
Mondjuk nem ennyire gigantikusra, azt még nem tudom ugyan, hogy mennyi helyünk lesz, de inkább kisebb bútorokat igyekszem választani.
A pultok közt nem találtam nekem valót. Akkor próbáljuk máshogy. Kom…