Ugrás a fő tartalomra

Kakaóvajért

a gyógyszertárba mentem.
- 20 dkg kakaóvajat kérek.
- Egy pillanat, kimérem, és hozom máris.
Még mosolyogtunk is, olyan szépen indult. A végén azért arcomra fagyott a mosoly, ugyanis én álldogáltam, nézelődtem, mosolyogtam ott magamnak, de a hölgy csak nem jött elő. Végül 8 perc (NYOLC!!!) múlva jött vissza, annyi kellett neki, hogy kimérjen 20 dkg kakaóvajat. Ennyi idő alatt egy muffintésztát simán össze lehet(ne) dobni. 
Mindegy, a lényeg, hogy kaptam, amire szükségem volt, meg sem aláztak, lekezelően sem bántak velem, ez máris jobb, mint az átlag.


Az igazi meglepetés az volt, amikor a blokkal szembesültem.

A 200g kakaóvaj 1340 Ft-ba kerül. Ez rendben is van, kerül, amibe kerül, én akartam.

De a műanyag tégelyért, amibe belerakta, miért kell 63 Ft-ot fizetnem? Kértem én puccos műanyag tégelyt? Nem kértem. Nekem tökéletesen megfelelt volna a legolcsóbb tasak is. Vagy akkor a korábban kiürült tégelyt hadd használhassam újra. Miért kell minden alkalommal újra megvennem (=kifizetnem) a tégelyt? Ennyi gombos, gyöngyös, hajgumis, kekszformás, stb. dobozra nincs szükségem.
Máskor, a másik gyógyszerész hölgy valami spéci, duplafenekű papírtasakban adta a kakaóvajat, az még a műanyag doboznál is drágább volt.

És akkor ott a magisztrális díj, szintén 63 Ft. Azért fizettem 63 Ft-ot, hogy a nagy zsák (doboz, tasak, üveg,  nem tudom, miben tartják) kakaóvajból kimért nekem a hölgy 20 dekát?!
Előjött belőlem a bölcsész, mi lehet a szó eredeti jelentése, az gyakran segíti a jelenség megértését is. A kislexikon.hu szerint nagyszerű, mesteri. Mit mondjak, tényleg nagyszerű ötlet a vásárlók lehúzására. A harmadik jelentése a városi tanácshoz, a magisztráushoz tartozó, vele kapcsolatos. És bizony, a második helyen ott az a jelentés is, amivel én találkoztam, az orvosi vény rendelkezése szerint a gyógyszertárban készítendő (szer).
Több helyen utánanéztem (nem én vagyok az első, aki rácsodálkozott a problémára), mindenütt az szerepel, hogy a gyógyszertárban készített gyógyszereknek és egyéb készítményeknek ki kell fizetni az elkészítését. Ez érthető. Össze kell keverni az összetevőit, el kell mosogatni az edényeket, stb.
Az Egészségpolitikai Fogalomtárban szereplő meghatározásban ("Magisztrális gyógyszer az a gyógyszerkészítmény, amelyet a gyógyszerész a gyógyszertárban a Magyar, illetve Európai Gyógyszerkönyv (a továbbiakban: Gyógyszerkönyv) vagy a Szabványos Vényminta Gyűjtemény (FO-NO) (a továbbiakban: Vényminta Gyűjtemény) rendelkezései alapján, orvosi előírásra vagy a Gyógyszerkönyv szerint saját kezdeményezésére készít és a gyógyszertár által ellátott betegek kezelésére szolgál.") is egyértelműen szerepel a készít szó.
De továbbra is nagyon nehezen megy elfogadnom, hogy 63 Ft kell fizetni csak azért, mert 20 deka kakaóvajat szeretnék venni.
Összesen 126 Ft "kezelési költséget" fizettem az 1341 Ft-os kakaóvajra. 9,3%.
Ha ezeket a plusz költségeket nem fizetem ki, akkor meg sem tudom venni.

Mire hazaértem, mégis egész jó kedvem kerekedett. Beugrottam ugyanis a zöldségeshez, ahol (még) nem vezették be a magisztrális díjat, és azóta azt számolgatom, hogy így mennyit spóroltam :-)Megjegyzések

  1. Nekünk együtt kéne járni vásárolni. Csapást mérnénk a kereskedőkre. :))
    Egyébként én pont az ilyen történetek miatt rendelek már 60 %-ban a neten keresztül.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, sajnos ez a szomorú a Magyar gazdaságban, az állam tönkreteszi a makacs Magyar kerskedő meg az helyett, hogy összefognának és tennének valamit inkább megmakacsolják magukat, az árakat vért izzadva tartják és vicsorognak egymásra, főleg amelyiknek véletlen picit jobban megy a "hülye ördögi játékban" érvényesülnie.... Szomorú igazság, el lettünk bolondítva...Ahogy a modern Petőfi Sándor mondaná "Mindent eltakar a füst meg a pénz, drága népem mond csak merre mész?" - Kőházi Ferenc - De, hogy ne csak a rosszról beszéljünk állandóan itt van egy jó hír is ha valakit érdekel méhviasz tudok eladót 2000ft/ kg Tisztított méhviasz!! Az egyetlen baj vele, hogy csak személyes átvétel lehetséges és csak Budapesten! Nagyobb mennyiség vásárlása esetén adok kedvezményt is! A részletekért küldjön e-mailt a sellbuy420@gmail.com címre akilt érdekel, vagy hívjon telefonon: 20/228 2620-as számon! Tisztelet és jó munkát mindenkinek! UI.: Ha valaki, úgy dönt hogy venne tőlem nyugodtan megírhatja a véleményét a vásárlásról itt a fórumon :) Köszi előre is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…