Ugrás a fő tartalomra

A környezet háziból

én sem akartam kimaradni.
Azzal jött haza a kisasszony az iskolából, hogy egy tojásételt kell készíteniük. Kicsit kételkedtem (Biztos? De tényleg? A tojás nagyon könnyen romlik, tényleg összehordtok annyi tojást a terembe???), de elmagyarázta a gyerek, hogy nem úgy mennek ám a dolgok, ahogy én elképzelem. Otthon mindenki elkészíti, megeszi, az iskolában pedig elmeséli, hogy volt. 
- Na jó. És te mit szeretnél készíteni?
- Töltött tojást. Segítesz?
- :-))) Naná! (= Semmi pénzért ki nem maradnék belőle.) Játszunk, varázsolunk?
És játszottunk, varázsoltunk.

Tojásokat megfőztük, meghámoztuk.


Sárgarépát, céklát meghámoztuk, gyümölcscentrifugán ledaráltuk.


A tojásokat pár percre bemártottuk a zöldséglébe. Sajnos a sárgarépa csalódás volt. Alig valamicskét színezte be a tojásokat. Mire észbe kaptam a kisasszony átrakta a répaleves tojásokat is a céklalébe. És jó ötlet volt!


Mert így más árnyalatot kaptunk. A kép nem adja vissza, de a céklások lilák lettek, kb. mint a lilahagyma, a répalével "előkezeltek" pedig pirosas színűek ( a tányéron 2 tojás a jobb oldalon).


Jól néznek ki?


A többi már ment a szokott módon. Tojássárgáját mustárral, tejföllel, metélőhagymával összekevertük, a fehérjékbe visszatöltöttük, és mind megettük.


Ui: A kisasszony azt tervezi, legközelebb kipróbáljuk, a paraj levével meg lehet-e festeni a tojásokat.

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néznek ki! De olyan finom is lehet! Sok jó dolog van nálad...!!! Biztos a paraj levéllel is klassz lesz!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az elismerést és a biztatást is! Ha elkészül a parajos változat, beszámolok róla :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…