Ugrás a fő tartalomra

A limonádé

divatos lett az elmúlt években. És én örülök nagyon, jó a változatosság. A gépi kóla mindenütt ugyanolyan ízű (borzalmas), de a limonádét mindenki máshogy készíti.
A minap olyan helyen jártam, ahol még választhattam is, hogy milyet kérek. Volt citromos, narancsos, görögdinnyés, (ezt a hármat már ismerem, én is szoktam csinálni) de a zöldalmás és a sárgadinnyés újdonság volt.
Én görögdinnyéset választottam, de a családtagjaim nagy lelkesedéssel itták a zöldalmásat.
Mire hazaértünk, bennem kialakult a meggyőződés, hogy ezek szerint minden gyümölcsből lehet limonádét csinálni.
Másnap a bizonyításra is sor került. Csináltam egy enyhén citromos limonádét, és sok zöldalmát beledaraboltam. Néhány órát várt a hűtőben, (vagy mi vártunk rá?) hogy kiázzon az alma íze, de megérte, mert a vacsorához finom, frissítő limonádét ihattunk.
És mert két kancsónk van, a másikban őszibarackos limonádé készült, ugyanezzel a módszerrel. Méz, citrom, víz, barackdarabok.
(Nálunk nem olyan szép, tiszta, átlátszó a limonádé, mint az éttermekben, mert glükózszirup helyett mézet teszünk bele, és a citromot is szűrés nélkül facsarjuk a kancsóba.)


Harmadnapra kitaláltam az almásrétes limonádét is. A sima zöldalmás limonádétól annyiban különbözik, hogy a darabolt almákon kívül még két almát sok fahéjjal összeturmixoltam, és azt is hozzáadtam egy kis extra adag mézzel együtt.


Jó ötlet volt, ízlett mindnyájunknak (még ha nem is kifejezetten fotogén jelenség). Megvolt a sütik almatöltelék íze, de a sok citrom és víz miatt, mégsem az a nehéz, tömős, öszi, téli almaíz, hanem egy könnyű, nyári üdítő.

Megjegyzések

 1. Szerintem semmi baja a küllemének sem - ízre pedig... ma nálunk is biztosan lesz!

  VálaszTörlés
 2. Remélem jól sikerült, és kedvet kaptál, hogy újabb gyümölcsökkel kísérletezz :)

  VálaszTörlés
 3. Ha ennyire szereted a limonádét akkor a kész limonádéba tegyél 1 szál mentát,1 szál citromfüvet,csavarj bele citrusféléket:mandarint,grapefruitot,narancsot kedvedre és keverd rebarbara szárral amit benne is hagyhatsz amig van limi.Egészségedre!:-)

  VálaszTörlés
 4. A narancsos limonádé nálunk az abszolút téli kedvenc. Nyáron gyakran teszek mentát is bele, szeretjük. De ez a rebarbara új, ki fogom próbálni.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…