amikor Eldée egy kicsit a múltjába révedve, mogyorós csokit is majszolva emléket idéz...
Az ilyen napokon nálunk desszert van reggelire. Páldául panna cotta. Aki még nem ismeri, annak szívből ajánlom, tökéletes pulyahülyítő.
Eredetileg főtt, főzött tejszínt jelent, de én beérem a forralással, sőt, a melegíteéssel is. Annyi az egész, hogy tejszínt odarakok melegedni, közben belekeverem a zselatint, persze kavargatom, míg csomómentes nem lesz. Ha elolvad a zselatin, el is zárom a gázt, mert a munkás része ezzel véget is ért. Ízesíteni lehet cukorral - én mondjuk nem szoktam cukrot tenni bele, nekünk a tejszín önmagában is elég édes -, citromhéjjal, narancshéjjal, olvasztott csokival, gyakorlatilag bármivel, ami finom. Formákba kanalazom - a szilikon sütőformákat épp erre találták ki -, hagyom kihűlni, majd néhány órára berekom a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
A tejszínt most kardamommal ízesítettem, ezért van benne az a sok apró, fekete pötty.
Mire az áfonyát rákanalaztam, már a nap is felkelt :)
Az ilyen napokon nálunk desszert van reggelire. Páldául panna cotta. Aki még nem ismeri, annak szívből ajánlom, tökéletes pulyahülyítő.
Eredetileg főtt, főzött tejszínt jelent, de én beérem a forralással, sőt, a melegíteéssel is. Annyi az egész, hogy tejszínt odarakok melegedni, közben belekeverem a zselatint, persze kavargatom, míg csomómentes nem lesz. Ha elolvad a zselatin, el is zárom a gázt, mert a munkás része ezzel véget is ért. Ízesíteni lehet cukorral - én mondjuk nem szoktam cukrot tenni bele, nekünk a tejszín önmagában is elég édes -, citromhéjjal, narancshéjjal, olvasztott csokival, gyakorlatilag bármivel, ami finom. Formákba kanalazom - a szilikon sütőformákat épp erre találták ki -, hagyom kihűlni, majd néhány órára berekom a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
A tejszínt most kardamommal ízesítettem, ezért van benne az a sok apró, fekete pötty.
Mire az áfonyát rákanalaztam, már a nap is felkelt :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése