Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 56.

Ma két uzsonnát is tudok mutatni.
Az iskolás a szokásos zsömle alapú szendvicset kapta.


Friss volt és illatos, guszta és a Párom szerint finom is.


Az ovis uzsonna viszont meglepett. Azzal, hogy a meglepetés rész lemaradt. Eddig mindig két fél szelet kenyeret kaptak a gyerekek, összeborítva. Lehetett találgatni, hogy mi van a kenyerek közt.
Most egy fél szelettel kevesebb kenyér jutott, így felkészülési idő nélkül kellett szembenéznem ezzel:


Neeeem, nem a margarinos kenyér az igazán durva, azt olyan gyakran kapnak a menzán - szerdán tízóraira és uzsonnára is -, hogy már nem is igazán figyelek fel rá. Hanem az a förmedvény, ott a kenyéren, na az még az erősebb idegzetűeket is megviseli. Hogy mi lehet az? Lehet, hogy egy dinós - űrlényes filmből maradt kellék. Szerintem ha az űrlények kolbászt gyártanának a dinókból, az nézne így ki.
A kép sajnos nem adja jól vissza a színét, a rozsdabarna és a narancssárga közti átmenet, de valahogy olyan bántóan élénk árnyalatú. 
És fog. Festékes lett tőle a szalvéta is és a kezem is.
És büdös. Nem hasonlítom semmihez, ez szimplán csak büdös. 
De legalább jó vastag szelet.


Minden szempontból gusztustalan, senki nem akarta megkóstolni.

Megjegyzések

 1. Olvasgatom ezeket az uzsi-beszámolókat, es nagyon kiakaszt... Te hogy bírod??? És a gyerekek? És fizetsz is érte? Bocs, nem akarok belekotyogni, tényleg csak érdeklődésképp, mert jövőre lehet, hogy ez vár ránk is...
  Hogy kellemest is írjak:) : nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, a meskán szeretem a munkáidat!

  VálaszTörlés
 2. A gyerekek persze sokkal jobban bírják, mint én. Igen, fizetek érte, havi átlag 7500-at az iskolában, kb. 7000-et az oviban.

  Örülök, hogy idetaláltál, gyere máskor is. 2 hét múlva nyári szünet, elmaradnak a menzás uzsik, majd vidámabb dolgokról írok :-)

  VálaszTörlés
 3. Na ez az igazán kiakasztó... Elszomorító... És az, hogy nincs választási lehetősége a szülőknek, ez van, ezt kell enni, szeretni. Es fizetni...
  Mindenképp várom az írásait, már fekiratkoztam!:)

  VálaszTörlés
 4. Nálunk VAN választási lehetősége a szülőknek!!! Lemondhatja az uzsonnát!!!:))) Esetleg erre még nem gondoltál a sok kritizálás helyett?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó a kérdés. Annyira, hogy önálló bejegyzésben válaszolok rá :-)

   Törlés
 5. Pont azért, mert választhat: hátha megeszi a gyerek, es nem éhesen kovalyog hazafelé, de akár ki is dobható... Anyakent inkabb bebiztosít. Erre meg nem gondoltál?:) es az ebédet meg a reggelit lemondhatja?
  Pont arra a választási lehetőségre gondoltam, hogy ha dolgozol, sajnos nem választhatsz, míg a gyerek egész nap egy intézményben sínylődik, kénytelen vagy befizetni a menzát, mert nincs más... Esetleg szendvics egész nap, de azt az intézmények nem is engedik. Vagy csomagolj főtt ételt és a konyhán megmelegítik? Azt sem engedik... Szóval marad a jó öreg intézményellátó es társai...
  Ha a ti ovitokban más a helyzet, akkor mi meg csak irigykedünk és reménykedünk...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban a mi ovinkban "ehető" ételek vannak, vagy nem vagyunk válogatósak, de nem panaszkodunk. Engem csupán felháborít az ételek ekkora mértékű kritizálása amit ezen a blogon olvastam eddig. Mintha nem ételt tennének a gyermekek elé...van bizony sok kisgyermek akinek ezek az agyonra kritizált ételek bizony nagyon finomak. Mindenesetre az Isten óvjon az ilyen kekeckedős szülőktől minden intézményt!!!

   Törlés
 6. Nincs igazad. Engem az háborít fel, hogy a pénzünkért szemetet adnak a gyerekeknek, mindegy, az a gyermek milyen körülmények közt el. Minden gyermeknek joga van ÉTELt enni.
  Evalena pedig nem kekeckedik az oviban, csak itt a blogon mulattat minket:) Igaz, Evalena?:) mert amúgyis sírva mulat a magyar... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az ételt SOHA nem nevezném szemétnek, de ezzel önmagad minősíted!!!
   Akkor inkább tenné szóvá nemtetszését az oviban, és ne itt "mulattatná" a nagyérdeműt!!!!!!!!!!!!!!!!

   Törlés
 7. Szerintem ne vitázzunk ezen, felesleges... Velemenycserenek indult volna a dolog, sajnálom, ha megbantottalak.
  Egy érdekesség:
  http://antalvali.com/hirek/szolj-bele-mit-adjanak-a-gyereknek-enni-a-suliban.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a linket, megnéztem. Én is hallottam erről a rádióban. Jó kezdeményezésnek tartom, de valahogy mégis az az érzésem, hogy már megint nem a lényegről beszélünk. Nem az a bajom a menzával, hogy nem tudom, mennyi az ebéd fehérjetartalma (az itthoni ebédről, amit én főzök, sem tudom, hány százaléka vagy gramm a fehérje benne, nem is érdekel, elég ránézni a gyerekre, és ha azt látom, hogy egy 2 órás néptánc próba után a túrós tésztára MÉG rárak egy fél pohár tejfölt, plusz "nasinak" megeszik hozzá 10-15 deka kecskesajtot, majd szól, hogy egy pohár tej még jólesne - tegnap megtörtént -, akkor tudom, hogy a gyerek az izmait építi), szerintem továbbra is az a fő probléma, hogy nem finom a menzás kaja. Az meg felháborít, hogy kifejezetten egészségtelen dolgokat adnak a gyerekeknek , pl. az oly sokat emlegetett édesítő. Az édesítőről legalább beszélünk, de ki tudja, még mi minden szerepel a menzák kínálatában.

   Törlés
 8. Erről a bejegyzésről eszembe jutott a kórház, ahol bármilyen osztályon: szülészet, gyerekosztály, sebészet, lényegtelen EGY darab SZÁRAZ zsömlével szokás kiszúrni a szemét a bennfekvőnek, aki az esetek nagy többségében mozogni sem nagyon tud, alias reggeli, fura szagú, extra diétás főzelék + sós víz (alias leves) szokott lenni az ebéd, és szintén száraz zsömle és büdös szalámi (mosópor íze van) a vacsora. A többit bekkeld ki. Ha teli vagy jó szándékú rokonokkal, és még esetleg hűtő is van, akkor hozhatnak neked kaját. HA. Ha vannak rokonok, ha be tudnak jönni látogatni, ha be szabad hozni. És ez persze egészségügy, persze erre nincs pénz államilag, mert ugye ez "csak viszi a pénzt". Persze itt felnőttek vannak többségben. Persze, van,a kinek diétázni kell. Persze, persze, persze. De nem lenne jobb mindenkinek, ha egy egészséges, okos, művelt társadalomban élnénk? ahol lenne jó, egészséges étkeztetés a közintézményekben és mindjárt kevesebben mennének kórházba, vagy gyorsabban gyógyulnának, előbb mehetnének haza? Nem lenne ez jobb, ha már a gyerekeket egészséges életmódra/táplálkozásra tanítanánk az iskolában/óvodában is? Egészségesen élő gyerekek --> egészséges felnőttek --> kevesebb kórházi beteg Áh, csak háborgok. Igazából, tudom, hogy semmi értelme. Csak láttam a posztot, és elszörnyülködtem. Én is voltam menzás jó régen, akkor sem volt sokkal jobb a helyzet, de azért na... :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Unatkozni jó!

MÉSZÖLY ÁGNES
BARNI ÉS AZ UNATKOZÓMŰVÉSZ
Barni már a harmadik napon utálta a vakációt. Ez a rémes semmittevés az, amiről az unokatestvérei hetek óta álmodoznak? Ez a végeláthatatlan unalom, amit sóhajtozva emlegettek az óvó nénik? Ez a tömény semmi, ami miatt Lolkával, a legjobb barátnőjével minden reggel ki kellett számolni, hogy "hányat alszunk még"? Lolkának könnyű, ő a vakáció első napján leutazott a nagymamájához, de Barninak itt kellett maradnia az aszfaltszagú belvárosban. Anya nagy komolyan megbeszélte vele, hogy csak ezt a pár hetet kell kibírnia, aztán ők is elmennek a tengerhez. De addig még negyvenkettőt kell aludni, és az olyan elképzelhetetlenül sok, hogy Barni jobbnak látta, ha nem is gondol rá. Ha legalább nem egyedül lett volna nap mint nap! De a barátaiközül mindenki elutazott. Így hát Anya minden reggel összepakolta Barnit és két plüssállat barátját: Eleket és Benőt. Elek barna volt és víziló-forma, Benő szürke és elefánt-féle. Barni legszívesebben a jobb …

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…