Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 53.

Tegnap délelőtt a Kossuthon megint elmebajnokság volt, a "ki tud nagyobbat mondani a menzareform kapcsán?" jegyében. Gyakorlatilag ugyanazon a csonton rágódtak, megint a jól ismert topikok kerültek elő. (Valószínűleg a szerkesztő is unja már, a téma illusztrálására használt hanganyagok ugyanis hónapok óta ismétlődnek, annyi fáradságot sem vesznek maguknak, hogy új hanganyagokat vegyenek fel.)

1/a  A gyerekek kizárólag hamburgert hajlandóak enni, hiába tudják, hogy egészségtelen.
Erre mondom én azt, hogy a hamburger (a jó minőségű hozzávalókból készített házi változatra, és nem a   gyorséttermi, vagy a gyorsfagyasztott húspogácsából készült menzás változatra gondolok) nem egészségtelen. Friss zsömle, marhahús zsiradék nélkül, grillen sütve, sok-sok  friss zöldség, esetleg sajt, mi ebben az egészségtelen??? És lehet abba a hamburgerbe halból is pogácsát sütni (nem a gyorsfagyasztott halrudak pogácsa alakúra formázva), sőt zöldségből is (de tényleg zöldségből, nem lisztből, tejporból és egyéb "térfogatnövelőből").
A gyerekek (és a felnőttek) nem azért eszik a hamburgert, mert egészségtelen, hanem mert finom. És nem érdekli őket, hogy az annyit emlegetett gyorséttermi változat az ízfokozótól vagy mitől finom, őket csak az érdekli, hogy jóllakjanak. Éhes ember nem válogat.

1/b A gyerekek a hamburgeren kívül esetleg pizzát, sültkrumplit és makarónit hajlandóak enni, ritka, kivételes alkalmakkor, ritka, kivételes egyedeik esetleg rántott húst is. Levesek közül kizárólag a húslevest ismerik és fogyasztják. 
Ez már tényleg úgy hangzik, mintha Brehm Az állatok világában egy mellékletben megírta volna a Gyermekek természetrajzát.
A gyerekek nem csak az imént felsorolt ételeket szeretik, ezt csak az éttermek gyerekmenüinek összeállítói hiszik róluk. Gondolom, ezért van az, hogy akárhány étlapot kinyitok, a Gyerekmenü címszó alatt mindig pizzát, makarónit és rántott húst sült krumplival találok (különbség csak annyi, hogy mennyire gügyén van megfogalmazva :-(

2. A gyerekek nem ismerik az ételeket. (És a felnőttek sem, mint azt a kassai raguleves, a kassai burgonyaleves, a Lotti rúd, a pancsos perec, a dán karfiolleves, a rántott mackó és még annyi más menzás találmány bizonyítja.) Mert például - szólt a szakértő felháborodva - nem ismerik a csicsókát, meg a homoktövist! Mert nem ám a mindenféle cukros üdítőt kellene inni, hanem homoktövis üdítőt!
Vagy esetleg vizet??? Mert a homoktövis üdítő (=szörp) mitől áll el, ha nem a cukortól? Vagy ha homoktövis, a cukor már nem is számít?
Nagy baj, ha nem érzem rosszul magam amiatt, hogy nem homoktövis szörpön nőnek fel a gyerekeim? Csak  kíváncsiságból rákerestem, mennyi is az annyi. Az első olyan találat, ahol ár is volt feltüntetve 1280 Ft /668 g. Hogy ez nettó tömeg-e, nem derül ki, de kb. fél liter lehet. Javasolt hígitási arány 1:8 Tehát  1280 Ft-ból 4 liter üdítő jön ki (ha a víz ingyen van). Hány liter szörpöt iszik meg egy óvodányi / iskolányi gyerek ebédre? És az mennyibe kerül? Homoktövis üdítő a menzákon? Ha-ha-ha. És én még azon sem tudok túllendülni, hogy már megint valami édes löttyel akarják itatni a gyerekeket, mert az olyan egészséges.
És még az is lehet, hogy azért nem ismerik a gyerekek a fent nevezett alapanyagokat, mert sem csicsókát, sem homoktövist nem lehet minden sarki zöldségesnél kapni.
Persze akár filozófiai magasságokba is lehet emelni a kérdést: Lehet-e teljes életet élni csicsóka és homoktövis nélkül???

Múlt héten egy másik műsorban egy másik reális helyzetértékeléssel megáldott szakértő meg arról beszélt, hogy a menzák kínálatában szereplő ételek 30%-ban bio alapanyagokból készülnek majd.
Hát persze. Már csak az a kérdés, hogy hol és mikor? Az ovis étlapon szinte minden nap szerepel a Linco, Liga, Delma margarin triumvirátusának egyik tagja. Ezek a gyártók fogják bio vajjal ellátni a menzákat?

Szerintem nem a csicsóka, a homoktövis és a bio alapanyagok hiánya a legégetőbb probléma a menzákon, hanem hogy az étel ehetetlen.

Ezek után megnéztem az ovis étlapot, hogy legalább fél lábbal a földön álljak.


Mai uzsonna: Kis fonott. Gondolom olyasmi, mint a női ruhatár alapdarabja, a kis fekete. 
Egy újabb ismeretlen étel. Megkérdeztem a kisasszonyt, milyen volt a kis fonott.
- Kicsi.
-???
- Nem icipici, mert annál egy kicsit nagyobb, csak olyan simán kicsi.
- Értem. És ez a kis fonott egy kicsi mi volt?
- Szerintem kalács.
Akkor miért nem azt írják az étlapra???!!!

A holnapot is kíváncsian várom. Mert persze, hogy nem tudom, milyen étel a bogácsi csirkemell, és persze, hogy kíváncsi vagyok rá. Valaki, aki olvassa ezt, szokott esetleg bogácsi csirkemellet (vagy bármit bogácsi módra) főzni?
Egyelőre a Google is elég tanácstalannak tűnik. Egy bogácsi panzió honlapján találtam egy zárójeles információt, miszerint attól bogácsi a gulyáslevesük, hogy van benne tárkony és kakukkfű.
Azért én ezeket a híres bogácsi csirkemell csíkokat berakom a sohanemtalálnádki ételek közé.
Az mekkora játék lenne egy szakácsversenyen, összegyűjteni a menzás étlapokról a sohanemtalálnádki ételeket, és azokat kellene megfőzniük a versenyzőknek!

De tudom még ezt is fokozni. Másodszülöttem ugyanis egy egész kis csomagot hozott délután az iskolából.


Mini zacskó gumicukor és csipsz. A legegészségtelenebb élelmiszerek listájának az éléről. Most valamelyik gyerek szülinapját ünnepelték, ő ezzel kínálta meg az osztálytársait. Ez leginkább a szülőt minősíti, és mindenkinek a magánügye, hogy hogyan, mivel emeli az ünnep fényét.
De nekem már rettenetesen elegem van abból, hogy szinte minden nap ez megy az oviban, iskolában. Ropi, szörpi, nápolyi. süti, üdítő, keksz, pufikuki, popcorn, zizi, cukorka... Mert valakinek névnapja, szülinapja van, sportnap, rendőrségi látogatás, futóverseny, színház, játszódélután, családi nap van, valaki elutazik majd, vagy legalább szeretne elutazni, vagy elutazott és visszajött, vagy madarakról álmodott, vagy mit tudom én. Viszik a gyerekek (szülők) is (az oviban van olyan csoport, amelyikben hónap elején a szülők a wc papír, zsebkendő, szalvéta mellé egy-egy nagy zacskó kekszet is beadnak!!!), és a nénik (óvónénik, tanárnénik, dadus nénik) is.
És ha mellérakom azt is, amit uzsonnára kaptak az iskolában, már csak azon csodálkozom, hogy vannak még egészséges, nem túlsúlyos gyerekek is.



A nevét nem tudjuk, talán nem is fontos, de megkóstoltam, és csak rágtam, rágtam, rágtam a sűrű, édes tésztát. Végül gyorsan öntöttem magamnak egy pohár limonádét, hogy legalább azt a falatot le tudjam nyelni.







Megjegyzések

  1. Nekem ezek szerint nagyon különleges gyerekeim vannak: nem szertik a hamburgert. :-) A levesek közül rengeteg fajtát esznek meg, viszont a homoktövist és a csicsókát még én is csak képről ismerem. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És amilyen megátalkodott mai szülő vagy, még csak nem is szégyelled magad miatta :-)

      Törlés
  2. http://network.hu/agnia/blog/%C3%A1gi-blogja/karinthy_frigyes__rejtvenyek-7255

    Leesett végre a papírtantusz, miért kassai a sonkás étel. :-) A konyhafőnök biztos Karinthy-rajongó. A felett meg jótékonyan szemet hunyok, hogy ez az extra hozzávaló általában holmi ragasztott nyesedék. :-S

    Nyílt a munkahely szomszédságában egy új kajálda. Jó menza, nem drágán. Ma lementünk levesezni, háromféle is volt: tejfölös karalábéleves, banánkrémleves és holland csirkehúsleves. Utóbbit választottam, mert fogalmam sem volt, milyen lehet. Hát egy tejfölös, enyhe zöldfűszeres alaplébe jutott két kelbimbó, két nagy csirkegombóc, némi karfiol és karalábékocka.
    Ízre jó volt, csak híg. És a tetején a zsír olyan szövegkiemelő-színű volt. A csirkegombócot úgy tudnám körülírni, mintha megfőtt csirkehúst leturmixoltak volna és összegyúrtak volna grízzel, tojással és sok borssal, majd belefőzték volna a levesbe. Bizarr volt, de finom. Evőkanálnyi nagy gombócok voltak. Bejött :-)

    Ha legközelebb is találok valami furcsa nevű ételt, szívesen tesztelek. :-) fotó is van :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak nem egy mozgalom van kibontakozóban? Leplezzük le a sohanemtalálnádki ételeket!
      Lehet, hogy a csirkeleves szövegkiemelő színe valami tuti (esetleg szintetikus) Hollandiából származó cuccnak köszönhető :-)

      Törlés
  3. Sziasztok, oviban dolgozok, ott van a két csemetém is... mi is találgatjuk, hogy mi is az aznapi eleség... néha döbbenten nézem a borsó- vagy krumplifőzeléket... hol van benne a krumpli vagy a borsó??? Lisztes lé vagy keményítős lé. Amikor kihűl, fura, sűrű masszává áll össze.
    No meg a különböző tokányok, szószok, mártások. Nem tudom, kóstoljátok-e ezeket az étkeket, de a tészta MINDIG túl van főzve. Az elronthatatlan bolognai és milánói szósz is MINDIG borzasztóan rossz. A múltkor a krumplit nem adtuk a gyerekeknek, mert ropogósan nyers volt... mit várunk, ha krumplit sem tudnak főzni???
    A leveseket nem említem, mert a vegetás víz kockarépával szerintem nem leves.
    Hétfőn MINDIG édes ebéd van (káposztás kocka cukorral, piskóta csokipudinggal, aranygaluskának csúfolt száraztészta művanília-lével, darás tészta cukorral ÉS lekvárral...). A halrudacska eszméletlenül rossz, a fiaim sose eszik meg, pedig ők a vasszöget is...
    A durva, hogy ezért nem is keveset fizetek... A főnököm nap, mint nap veszekedik a konyhával, így a mi kajánk egész ehető. Emlékszem évekkel ezelőtt (egy másik konyhától) volt olyan leves, amiben kukac mozgott... bah... vannak tapasztalataim... Ja igen, azt nem mondtam, hogy nálunk reformkonyha van... :D ugyanolyan mint az eddigi... sz*r.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éreztem én, hogy azért annyira talán mégsem tuti ez a híres menzareform, mint amennyire a médiában nyomatják, de azért erre nem számítottam.
      Egyre inkább azt gondolom, hogy akik ezeket a menüket összeállítják, illetve nyilatkoznak róla, gyereket még fényképen sem láttak. Mindig azt lehet hallani, hogy a gyerekek imádják a makarónit (a gyorséttermi kajákon kívül talán csak azt eszik meg). Megfigyeléseim szerint a gyerekek korántsem rajonganak annyira a makaróniért, mint amilyen gyakran a menzán kapnak. És még ha szeretik is a jó makarónit, spagettit, a gyanús szósszal leöntött dermedt tésztát kifejezetten utálják.
      Azért az jó, hogy nálatok legalább a vezető felvállalja a konfliktust. Én évek óta hallgatom, hogy annyira felháborítóan rossz az ételek minősége, hogy az óvodavezető már mindjárt telefonálni fog a cégnek, aki a kaját hozza. Az iskolában több év alatt sikerült elérni, hogy lecseréljék a szakácsot :-(

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe