Ugrás a fő tartalomra

A nemszeretem

konyhaablakkal mindig is bajom volt.
Mert magasan van, és valahányszor ki akarom nyitni, vagy be akarom zárni oda kell cűgölnöm egy széket, hogy felmásszak rá.
Mert kinyitni se lehet rendesen, csak buktatni.
Mert oldalt nem lehet kiakasztani azt a pántot, ami tartja, így ha rám tör az ablakpucolás, vagy szétcsavarozom az egészet, vagy a megbuktatott ablakon kinyúlva ügyeskedek.
Szerintem még a zárat is rosszul szerelték bele, mert amikor nyitva van, a kilincs akkor áll vízszintesen (párhuzamosan az ablakkerettel), amikor pedig be van zárva, lefelé lóg a kilincs (ami ráadásul ronda), de úgy, hogy belóg az ablaküveg elé.
Függönnyel eltakarni sem lehet normálisan általam elfogadható módon. A reluxát meg nem szeretem. Pedig a nap betűz rajta, persze csak nyáron, amikor kánikula van, és a napsugarak vakítanak és perzselnek.

Már tavaly nyáron is éreztem, hogy eljön az a perc, amikor nem bírom tovább, és kezdek valamit a szerencsétlen ablakkal, hogy ha már praktikusabb nem is lesz, legalább kevésbé legyen csúf.

Ilyen volt
Azzal kezdtem, hogy lecsavaroztam az ablakot, kitekertem az előző lakó vitrázsfüggönyét tartó kampókat, a helyüket befatapaszoltam. Mert már a folytatásra is volt ötletem.


A csipkés dobozt ajándékba kaptam. Egy átlagos cipősdoboz, púposan tele csipkével. Évek óta járok rá, de még mindig tartogat felfedezésre váró kincseket. Gondosan összehajtogatva lapult benne egy terítő is. Ami épp akkora, de centiméterre pontosan ám, mint az én nemszeretem ablakom.


Tehát az ablakot, ablakkeretet lecsiszoltam, lefestettem fehérre. A barkácsboltban vettem 1x1 centis fa rudat (vagy hogy hívják),  2 szálat. És ha már ott voltam, vettem egy hengeres rudat is, nem tudom ennek sem a nevét, lehet, hogy virágkarónak árulják. Erre egy későbbi projekthez lesz szükségem, de egy ideig párhuzamosan fut a sorsa az ablakéval, ha már úgyis alapon.


Mindet méretre vágtam (a virágkarót csak középen ketté), fehérre festettem. (Itt elbúcsúzunk a virágkarótól, hadd élje a saját életét, majd egy következő bejegyzésben beszámolok róla.) A léceket összecsavaroztam, hogy egy keretet kapjak.


A terítőt kikeményítettem, kivasaltam, és rajzszegekkel a keretre feszítettem. Szerencsére épp elég nagy volt a csipke ahhoz, hogy a keret hátoldalán tűzzem meg, így a rajzszögek eltakarásának problémája fel sem merült. Tulajdonképpen kész is, már csak fel kellett csavaroznom az ablakkeretre ...


... és gyönyörködni benne ...


... meg élvezni, hogy nem tűz be a nap.


Csakhogy.  A ronda kilincs továbbra is ronda, ráadásul belóg az ablak elé.


Na, majd adok én neked. A dobozból előrántottam még egy csipkét...


... és betekergettem vele a kilincset. Szebb nem lett, de belesimul a környezetébe és legalább nem feltűnően ronda.



Megjegyzések

  1. Kedves otthonrendezés :), mindig nagy öröm.

    VálaszTörlés
  2. Elképesztően kreatív vagy, nagyon jó lett az ablakot takaró csipke. Meg az ablak. Meg a nyitó. Meg minden :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ötlet,nagyon szép végeredmény!:)A csipke gyönyörű!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe