Ugrás a fő tartalomra

Cs

Elsőszülöttem a betűk bűvöletében él. Abban a korban van. Mára a cs jutott.
Kaptunk egy adag csicsókát. És örültünk neki.
Először arra gondoltam, úgy készítem el, mint a rakott krumplit, tojással, kolbásszal rétegezve, tejföllel a tetején. Aztán eszembe jutott, hogy csinálhatnánk belőle lapcsánkát is. Vagy tócsnit, ha valaki így ismeri.
Mire hazaértünk, a Párom lereszelte, tojással, fokhagymával, liszttel összekeverte, sózta, borsozta.Nem is volt más hátra, mint egy kevés forró olajban kisütni.
Tejföllel, reszelt sajttal ettük.

Mutatom, mit műveltem ma.
Már régóta ígérgetem a szendvicsbárt, sokfelé, sokaknak beharangoztam, egyre több kérdést kapok, mi lesz már, mikor lesz már kész.
Csináltam hozzá szezámmagos hamburgerzsömlét. íme.

Így egész jól néz ki, gömbölyű, amilyennek lennie kell, de innen nézve

nem az igazi. Belekerül még egy-két hozzávaló, és nem is hamburger /szendvics lesz, hanem valami egyensúlyozós toronyépítő játék.
Ezért kipróbáltam, mi lesz, ha flíz helyett szivacsot rakok bele. Ez lett:

Elég lapótya, elég korongszerű, de így, paradicsommal, főtt tojással, salátával már jobb. Szerintem legalábbis.
És készült más is a szendvicsekhez. Ti szeretitek a szardíniás szendvicset? Nálunk mindenki nagyon. Mindig füstölt sprotnit veszünk hozzá, ezért nem csoda, hogy barnák lettek a szardíniák:
És a semlegesebb ízek kedvelőinek varrtam grillezett csirkemell szeleteket is:
Na, éhesek vagytok már?
Éééés akkor itt egy darab piros filc, meg egy darab zöld, és arany gyöngyök. Lehet találgatni!


Megjegyzések

  1. És ha a zsömlét flízzel töltenéd meg, de mielőtt levarrnád, tennél rá egy puhább kartonkorongot? akkor megtartaná a formáját.esetleg a korong alá egy kis flíz még, és nem lenne a belső oldala sem darabos..?
    De nekem így is tetszik, mert a flíz úgyis kicsit összelapul használat közben.

    Filcek: hú nehéz.. a gyöngyök magok..ubiszeletekre gondoltam a zöldből, de talán a 2 anyag egy valami..még nem tudom :)

    VálaszTörlés
  2. Csicsókát sosem ettem még tócsniként.. Jól hangzik!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…