Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 52.

Gondoltátok volna, hogy Kassán micsoda gasztrokultúra virágzik?! Eddig én sem.
A múltkor is, az a kassai burgonyaleves.
Erre itt egy újabb sohanemtalálnádki étel, megint Kassáról, a kassai raguleves. A pénteki ebéd az oviban.


Reggel gyors kupaktanácsot tartottunk az ovi öltözőjében a kassai raguleves mibenlétéről, de mindenki tanácstalan volt, szülők, gyerekek, óvónénik egyaránt. Konkrétan még senki nem hallott a híres kassai ragulevesről.
Izgalmassá akkor vált a dolog, amikor kiderült, hogy a Google-nek sincs igazán válasza a kérdésre.
Ha a képeknél keresem, a tárkonyos ragulevest mutatja, ha a szövegnél, akkor vagy mindenféle raguleveseket talál (kivéve a kassai változatot), vagy a már említett kassai burgonyalevest, jellemzően azt is főleg menzás menükben.
Akkor hát mégis milyen a kassai raguleves??? Délután persze kifaggattam a kisasszonyt.

- Milyen leves volt ebédre?
- Mint tegnap.
- ???
- Mondom, mint tegnap. Ugyanaz.
- És tegnap mit kaptatok?
- Olyan színe volt, mint egy húslevesnek, csak olyan világosabb, és volt benne borsó, meg répa, meg valami ugyanakkora fehér kocka. Azt szoktad rá mondani, hogy petrezselyem.

Ó, én értem már! Az fényképen is látszik, hogy csütörtökön tavaszi zöldségleves volt. Ami a "séf" megfogalmazásában egy húsleves alap (remélhetőleg húsból, vagy legalább húsos csontból, és nem leveskockából), néhány zacskó fagyasztott szecskazöldséggel "feljavítva". Péntekre ebből lett a kassai raguleves. 
Ráadásul, a fényképen sajnos nem látszik (amikor fényképeztem, még nem tudtam, hogy lesz jelentősége), de a szerdai ebéd húsleves volt. Csak nem az történt talán, hogy három napig ugyanazt a levest adták a gyerekeknek? 
Persze, tudom, történt már ilyen, de azért még csodálkozhatok...

Ui: Aki evett már kassai ragulevest, vagy tudja milyen, vagy hallott már olyanról, aki látott valakit, aki éppen azt ette, vagy Kassán lakik és főzött már ragulevest, az jelentkezzen, és számoljon be a tapasztalatairól :-) Köszönöm.

Megjegyzések

  1. Ezzzigen.
    Te vagy a "kassai raguleves" kifejezésre az egyetlen találat. =D Ja, meg a fenti étlap.
    Mást nem tudok elképzelni, csak egy új főszakácsot, aki előtte Kassán lakott/dolgozott és máshogy főz, mint a megszokott.
    Pl. olyan ragut csinál, amiben nincs tejföl/tejszín és citrom...

    VálaszTörlés
  2. Elvileg a kassai jellegű ételekbe sonka van főzve. Ettől lesz valami kassai módra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy legyen! Akkor főzzenek sonkát a levesbe, én azt se bánom. Csak legyen finom.
      Köszönöm az infót a kassai módra főzött ételek mibenlétéről. Te ezt készség szinten tudtad, vagy utánanéztél?

      Törlés
    2. Kár, pedig már kezdtem reménykedni, hogy van valaki, aki kapásból tudja, kb. milyen lehet a kassai raguleves.

      Törlés
  3. Van itt egy friss blogbejegyzés a Postáról és a mini ABC-ről a posta közepén:
    http://vastagbor.blog.hu/2013/04/29/magyar_os_postaliberalizacio

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, végigolvastam, még a kommenteket is. A kedvencem egyértelműen a "postákon pihenésüket töltő ügyfelek" rész volt. Már fel is merült a kérdés, hogy hová menjünk nyaralni, a postára-e, vagy esetleg máshová. Holnap, ha a gyerek fáradt lesz iskola után, csak beugrunk a postára :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe