Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 52.

Gondoltátok volna, hogy Kassán micsoda gasztrokultúra virágzik?! Eddig én sem.
A múltkor is, az a kassai burgonyaleves.
Erre itt egy újabb sohanemtalálnádki étel, megint Kassáról, a kassai raguleves. A pénteki ebéd az oviban.


Reggel gyors kupaktanácsot tartottunk az ovi öltözőjében a kassai raguleves mibenlétéről, de mindenki tanácstalan volt, szülők, gyerekek, óvónénik egyaránt. Konkrétan még senki nem hallott a híres kassai ragulevesről.
Izgalmassá akkor vált a dolog, amikor kiderült, hogy a Google-nek sincs igazán válasza a kérdésre.
Ha a képeknél keresem, a tárkonyos ragulevest mutatja, ha a szövegnél, akkor vagy mindenféle raguleveseket talál (kivéve a kassai változatot), vagy a már említett kassai burgonyalevest, jellemzően azt is főleg menzás menükben.
Akkor hát mégis milyen a kassai raguleves??? Délután persze kifaggattam a kisasszonyt.

- Milyen leves volt ebédre?
- Mint tegnap.
- ???
- Mondom, mint tegnap. Ugyanaz.
- És tegnap mit kaptatok?
- Olyan színe volt, mint egy húslevesnek, csak olyan világosabb, és volt benne borsó, meg répa, meg valami ugyanakkora fehér kocka. Azt szoktad rá mondani, hogy petrezselyem.

Ó, én értem már! Az fényképen is látszik, hogy csütörtökön tavaszi zöldségleves volt. Ami a "séf" megfogalmazásában egy húsleves alap (remélhetőleg húsból, vagy legalább húsos csontból, és nem leveskockából), néhány zacskó fagyasztott szecskazöldséggel "feljavítva". Péntekre ebből lett a kassai raguleves. 
Ráadásul, a fényképen sajnos nem látszik (amikor fényképeztem, még nem tudtam, hogy lesz jelentősége), de a szerdai ebéd húsleves volt. Csak nem az történt talán, hogy három napig ugyanazt a levest adták a gyerekeknek? 
Persze, tudom, történt már ilyen, de azért még csodálkozhatok...

Ui: Aki evett már kassai ragulevest, vagy tudja milyen, vagy hallott már olyanról, aki látott valakit, aki éppen azt ette, vagy Kassán lakik és főzött már ragulevest, az jelentkezzen, és számoljon be a tapasztalatairól :-) Köszönöm.

Megjegyzések

 1. Ezzzigen.
  Te vagy a "kassai raguleves" kifejezésre az egyetlen találat. =D Ja, meg a fenti étlap.
  Mást nem tudok elképzelni, csak egy új főszakácsot, aki előtte Kassán lakott/dolgozott és máshogy főz, mint a megszokott.
  Pl. olyan ragut csinál, amiben nincs tejföl/tejszín és citrom...

  VálaszTörlés
 2. Elvileg a kassai jellegű ételekbe sonka van főzve. Ettől lesz valami kassai módra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy legyen! Akkor főzzenek sonkát a levesbe, én azt se bánom. Csak legyen finom.
   Köszönöm az infót a kassai módra főzött ételek mibenlétéről. Te ezt készség szinten tudtad, vagy utánanéztél?

   Törlés
  2. Kár, pedig már kezdtem reménykedni, hogy van valaki, aki kapásból tudja, kb. milyen lehet a kassai raguleves.

   Törlés
 3. Van itt egy friss blogbejegyzés a Postáról és a mini ABC-ről a posta közepén:
  http://vastagbor.blog.hu/2013/04/29/magyar_os_postaliberalizacio

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, végigolvastam, még a kommenteket is. A kedvencem egyértelműen a "postákon pihenésüket töltő ügyfelek" rész volt. Már fel is merült a kérdés, hogy hová menjünk nyaralni, a postára-e, vagy esetleg máshová. Holnap, ha a gyerek fáradt lesz iskola után, csak beugrunk a postára :-)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…