Ugrás a fő tartalomra

Mivel etetnek téged? 51.2

Az egyik olvasóm hívta fel a figyelmem arra, hogy az előző bejegyzésemben szereplő Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján olvashatóak a vizsgálat részletes eredményei. Gyakorlatilag egy lista arról a 73 bölcsődéről, óvodáról, iskoláról, ahol már elvégezték a menzás ebéd érzékszervi vizsgálatát (= megnézték, megszagolták, megkóstolták).
Annyira nem vagyok fanatikus, hogy mind a 73-at részletesen áttanulmányozzam, de azért néhányra rákattintottam.

Pulykatokány hentes módra:  Zöldes-barnás színárnyalatú zavaros lében különböző méretű húskockák, csemegeuborka darabok, húsos szalonna csíkok, szétfőtt hagyma és zöldfűszer, kaporszárdarab. Tetején viszonylag sok a zsír. A hús puha, az uborka szétfőtt, a szalonna kissé rágós. A hús kevésbé jól tisztított, néhol zsíros.
Ki szeretné megkóstolni?

Másik példa egy szép nevű ovi tálalókonyhájáról: Zöldborsó főzelék, szárnyas vagdalt, Lotti rúd 

(Felfigyeltem erre a jelenségre is már egy ideje, hogy kopnak ki a levesek a menzákról, és a helyüket sunyin átveszik az édességek. Nálunk még sátoros ünnepnek számított, ha leves helyett gyümölcslevet kaptunk, egy tanévben max. négyszer - ötször fordult elő, a kisasszonyok már természetesnek veszik, hogy csütörtökön leves helyett édesség van.)
Zöldborsó főzelék: Zöldes-fehér színű mártásban eltérő színárnyalatú és méretű borsószemek, apró zöldfűszer darabkákkal. A főzőlé kellően besűrített, csomómentes. A borsó kevert állományú. Puha, szétfőtt és keményebb szemek egyaránt találhatók. Konzervzöldborsó és rántás illata érződik. Íze édeskés, jellegzetes, de kevésbé harmonikus.
Szárnyas vagdalt: 1 db sötétbarnára sült, ovális alakú, morzsába forgatott húspogácsa. Kívül jól sült, a belseje kevésbé. A hús pépesre darált. Az összetevők egyenetlen eloszlásúak, fűszercsomók láthatók. Illata jellegzetes, fűszeres. Illatában a fokhagyma dominál. Íze fűszeres, erősen fokhagymás. A húspép íze kevésbé érződik. Kissé sületlen, nyers ízhatású.
Ki tudja, természetesen Google használata nélkül, mi is az a Lotti rúd??? Én ilyennel még sehol nem találkoztam. Lehet, hogy direkt a menzáknak gyártják???
A Lotti rúd 8 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű, sötétbarna színű, közel szabályos rúd alakú készítmény. (Ki lehetett az a perverz, aki ezt a nevet kitalálta?) A bevonat ép, sérülésmentes, sima matt felületű, korpuszt egyenletes vastagságban vonja be. A bevonat roppanós, szájban kicsit nehezen olvadó. A krém puha, pépes, tapadós. Illata jellegzetes, kellemes kakaós, enyhén citromos. Íze jellegzetes, citromos, édeskés.
Az is nagyon jó ebben a vizsgálatban, hogy a részletes összetevőket is meg lehet találni. A Lotti rúd például ricottából és kakaós étbevonómasszából - cukor, stabilizátorok: kukorica keényítő, taramagliszt, E412, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, aromák, tartósítószer: E202 - készül.
És aki még mindig nem tudja elképzelni, milyen is a Lotti rúd, hát íme, egy Túró-rudi utánzat:


És egy kellemes meglepetés, egy kiválóan megfelelt ebéd egy gimnáziumban.
Májgaluska leves:  Zöldes-sárgás-barna zavaros lében sok májgaluska, hasábokra vágott sárgarépa, kis karalábé kockák, zöldfűszerek, borsszemcsék. Tetején sárga zsírcseppek. A lé kissé zavaros, de átlátszó, hígan folyó. A májgombóc és a zöldségek puhák, de nem szétfőttek. Kellemes, aromás, jellegzetes máj illatú, tiszta. Íze jellegének megfelelő, kellemesen fűszerezett, tiszta, harmonikus. Magas élvezeti értékű.
Tejberizs: Krémfehér, sűrű massza, benne felismerhető rizsszemek. Sűrű, pépes. A rizs kissé túlfőtt. A vanília kellemes illata dominál, enyhe gabonaillat is érezhető. Kellemes, aromás, enyhén vaníliaízű, harmonikus. Jó élvezeti értékű.
Kakaós porcukor. Világos kakaóbarna finomszemcsés por, apró sötétbarna, könnyen szétnyomható kakaócsomókkal. Jellegzetes kakaós illat, tiszta, idegen szagtól mentes. Kellemes, de kissé túl "cukros", túl édes, kevésbé kakaós ízű.
Alma: 1 db hosszúkás alakú sárga alma. Kisebb ütődés látható a felületén. Héja sima, nem ráncos. A héja kissé kemény, a húsa kissé kásás, kevésbé ropogós. Illata jellegzetes, tiszte, idegen szagtól mentes. Jellegzetes, édeskés ízű.

Egy átlagos minősítést kapott ovis ebéd: karfiolleves. (Nem részletezem, átlagos. Egy meglepő összetevőt tartalmaz csupán: lecsó. Ki szokott egy kis lecsót rakni a karfiollevesbe?)
Panírozott halrudak: 2db, 8x2x1 cm-es aranybarnára sült panírozott halrúd. A panírréteg túl vastag, elválik a haltól. A hal szürkés-fehér színű, a panírréteghez viszonyítva túl vékony. A panír kemény, nem ropogós. A hal puha, széteső. Intenzíven halszagú. Íze jellegtelen. A panír íze dominál, a hal íze alig érezhető. (Na, ez is egy olyan átvágás, mint a krémsajt. Lehet mondani róla, hogy egészséges, mert a halról mindenki tudja, hogy egészséges, és tele van omegahárommal, de attól még nem az. Ebben pl. mindössze 53% a hal, a többi a panír. A gyermekeim is ilyet kapnak a menzán, az is szürke, és büdös is. Tudom, hogy a halnak van egy jellegzetes illata/szaga, de ez nem az, hanem szimplán büdös. Már nem emlékszem, hogy jutottam odáig, de egyszer meg is kóstoltam az oviban. A halat szeretem, nosza, még lelkesedtem is. Azt a csalódást! Nagyon kellett igyekeznem, hogy ne köpjem rögtön vissza, egy csapat ovis szeme láttára. A halnak mondott része  valószínűleg darált halhús volt, valami állományjavító - térfogatnövelő masszával keverve. A panír meg szimplán émelyítő. És vastag, szerintem azért, hogy a halként funkcionáló masszát összetartsa, mert az meg nagyon ágy, vizes volt. És még az sem kizárt, hogy a közepe nyers is egy kicsit.)
Barna rizs: Kevert színelosztású, drapp és fehér színű, kisebb-nagyobb csomókba összeálló, eltérő alakú rizsszemek. A barnarizs gumiszeűen rugalmas, a fehérrizs túlfőtt, töredezett. (Na az ilyen menzás rizsek miatt vagyok én még mindig úgy az egyébként nagyon finomra is elkészíthető rizzsel, hogy ha lehet, inkább mást választok. Ha csak eszembe jutnak a szürkés rizsszemek a tányérban, rögtön felidéződik a szaga is... báh, az íze már nem is érdekel.)

Tudom, hogy a vizsgálat csak az ebéd minőségére, gusztusosságára fókuszált, de azért tanulságos lenne a táblázathoz hozzáadni még egy oszlopot, hogy hol mennyit fizetnek a szülők egy ebédért.

Akinek van kedve, szemezgessen nyugodtan a Nebih honlapján, lehet, hogy az ő bölcsije, ovija, iskolája már  szerepel is a listán. Mi, többiek pedig izgulhatunk, reménykedhetünk, türelmetlenkedhetünk, hogy mi mikor kerülünk már sorra???!!! 

Tényleg csak összevissza kattingattam a listán, a teljesség igénye nélkül, de az a benyomásom, hogy az a híres menzareform meglehetősen felülreprezentált a médiában. Ott ugyanis elég gyakran szerepel, de én ezen a listán sem akadtam a nyomára, az ételek neve és a fényképek alapján is csupa szokásos menzás kaja, amit mi kaptunk a menzán, és amivel a kisasszonyok is szembesülnek nap mint nap.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…