Ugrás a fő tartalomra

Közben azért intézzük

a papírmunkát is. Na jó, azt igazából az építész intézi. Több körös személyes egyeztetés után beadta a terveket a Hivatalba, elbírálásra. 30 nap, és kiderül, hogy ebben a formában beépíthetjük-e a tetőteret. 
Eltelt a 30 nap, el a 40 is, de még a 45 is, amikor megkaptuk a VÉGZÉST, hogy 20 napon belül szíveskedjünk az alábbi hiányosságokat pótolni.  
(Az egyik kivitelező jelölt előre figyelmeztetett, hogy majd ez lesz, és lám, tényleg.)
Alapból semmi gond nincs ezzel, a hiányosságokat pótolni kell, pótoljuk is, az építész intézi ezt a részét a dolognak. Ami felháborít, az az, hogy a Hivatal megengedheti magának a határidők rugalmas kezelését, miközben nekem ilyeneket ír a levelébe, hogy: Felhívom figyelmét, amennyiben a fenti időpontig felhívásomnak nem tesz eleget, úgy kérelmét a rendelkezésemre álló adatok alapján fogom elbírálni, vagy az eljárást megszüntetem.

És akkor még nem beszéltünk a tartalmi kérdésekről.

- Pótoljuk a 15.000 Forint illetékbélyeget.
Korábban azt mondták a Hivatalban, hogy ezt az eljárási illetéket át is utalhatjuk, kaptunk számlaszámot is. Átutaltuk, közlemény rovatba beírtunk annyi adatot, amennyi csak fért, hogy beazonosítható legyen az utalás. Utalási bizonylatot kinyomtattuk, a tervekkel együtt beadtuk. 
De ez nem jó, mert az illetékbélyeg, az rögtön látszik, hogy ott van. (Szerintem az utalási bizonylat is.)
Akkor korábban miért mondták, hogy átutalással is lehet fizetni?
Vállvonogatás, biggyegetés
Akkor kérjünk a bankból egy igazolást, mert a papír, az fontos. 
Kértünk :-)

- Tervdokumentáció és műszaki leírás PDF formátumban.
Ezt nem is értettük, eredetileg is így adtuk be. Mindegy, még egyszer kiírta az építész cd-re.

- Alaprajz kiegészítése, illetve javítása: tetőtéri szobák hasznos alapterületének minimum 8 m2-nek kell lennie.

- Átlagos 2,2m szabad belmagasság kimutatása.

-1,9m szabad belmagasságú csak tároló helyiség lehet.

Ez az utolsó három a számok birodalma, az építész számolt is, kimutatta, hogy mindenütt megvan a szükséges alapterület, belmagasság, minden nagyon szabályos.
Az én magánvéleményem az, hogy nem értem, miért baj az, ha egy wc-ben az átlag belmagasság csak 1,9m. A mi esetünkben az volt a terv, hogy egy nagyobb alapterületű helyiségnek az ajtó felőli részét használnánk napi szinten wc-nek (bemegyünk, balra ott a budi, jobbra a kézmosó, lehet, hogy én vagyok nagyon puritán, de ennél többet nem várok egy wc-től), ahol viszonylag nagy a belmagasság, és a tető alatti, alacsony belmagasságú részek pedig épp megfelelnek a gépészet elrejtésére, lomtárnak, beépített szekrénynek. 
Most ezt magyarázzuk valahol egy hivatalban egy ügyintézőnek, fogalmazzuk meg, írjuk le szépen, PDF formátumban, és nyomtassuk is ki, mert azért mégiscsak a papír a biztos? Hát kinek mi köze ahhoz, hogy a saját házunkban hogy rendezünk be, hogy használunk ki egy adott helyiséget?
Abban maradtunk, hogy átírjuk tárolónak, megépítjük az összes szükséges csövet, aztán ha megkaptuk a használatbavételi engedélyt, beszereljük a wc-t és a kézmosót. 

Másnap beadtuk a hiánypótlást.

Ez több, mint 2 hónapja történt. Választ azóta sem kaptunk. Ha érdeklődünk, mindig azt a választ kapjuk, hogy nyár vaaaaan, szabadságooook, az ügyintézők túlterhelteeeeeeeeek...


Megjegyzések

  1. Az eljarasi hatarido hivatali. tullepese eseten visszakerhetitek az eljarasi illetek ketszereset.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet, tetszik az ötlet :-) Kinél, hol kell kérni? Elég egy hivatalos levelet írni, vagy nyomtatvány van hozzá? Próbáltam szétnézni a neten, de semmit nem találtam.

      Törlés
    2. http://nav.gov.hu/data/cms234289/21._fuzet_Az_eljarasi_illetek_2012.pdf

      8. Oldal


      Nincs hozza nyomtatvany, mert nem kell kerni. Viszont hajlamosak rola elfeledkezni. Irjal levelet.

      Törlés
  2. 5 éve kértünk engedélyt a ház átépítésére, tetőcserére, szigetelésre. Minden megtörtént az 5 év alatt, kivéve a szigetelést-nincs rá pénz. 3 éve 10e kérek engedély hosszabítást

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe