Ugrás a fő tartalomra

Közben azért intézzük

a papírmunkát is. Na jó, azt igazából az építész intézi. Több körös személyes egyeztetés után beadta a terveket a Hivatalba, elbírálásra. 30 nap, és kiderül, hogy ebben a formában beépíthetjük-e a tetőteret. 
Eltelt a 30 nap, el a 40 is, de még a 45 is, amikor megkaptuk a VÉGZÉST, hogy 20 napon belül szíveskedjünk az alábbi hiányosságokat pótolni.  
(Az egyik kivitelező jelölt előre figyelmeztetett, hogy majd ez lesz, és lám, tényleg.)
Alapból semmi gond nincs ezzel, a hiányosságokat pótolni kell, pótoljuk is, az építész intézi ezt a részét a dolognak. Ami felháborít, az az, hogy a Hivatal megengedheti magának a határidők rugalmas kezelését, miközben nekem ilyeneket ír a levelébe, hogy: Felhívom figyelmét, amennyiben a fenti időpontig felhívásomnak nem tesz eleget, úgy kérelmét a rendelkezésemre álló adatok alapján fogom elbírálni, vagy az eljárást megszüntetem.

És akkor még nem beszéltünk a tartalmi kérdésekről.

- Pótoljuk a 15.000 Forint illetékbélyeget.
Korábban azt mondták a Hivatalban, hogy ezt az eljárási illetéket át is utalhatjuk, kaptunk számlaszámot is. Átutaltuk, közlemény rovatba beírtunk annyi adatot, amennyi csak fért, hogy beazonosítható legyen az utalás. Utalási bizonylatot kinyomtattuk, a tervekkel együtt beadtuk. 
De ez nem jó, mert az illetékbélyeg, az rögtön látszik, hogy ott van. (Szerintem az utalási bizonylat is.)
Akkor korábban miért mondták, hogy átutalással is lehet fizetni?
Vállvonogatás, biggyegetés
Akkor kérjünk a bankból egy igazolást, mert a papír, az fontos. 
Kértünk :-)

- Tervdokumentáció és műszaki leírás PDF formátumban.
Ezt nem is értettük, eredetileg is így adtuk be. Mindegy, még egyszer kiírta az építész cd-re.

- Alaprajz kiegészítése, illetve javítása: tetőtéri szobák hasznos alapterületének minimum 8 m2-nek kell lennie.

- Átlagos 2,2m szabad belmagasság kimutatása.

-1,9m szabad belmagasságú csak tároló helyiség lehet.

Ez az utolsó három a számok birodalma, az építész számolt is, kimutatta, hogy mindenütt megvan a szükséges alapterület, belmagasság, minden nagyon szabályos.
Az én magánvéleményem az, hogy nem értem, miért baj az, ha egy wc-ben az átlag belmagasság csak 1,9m. A mi esetünkben az volt a terv, hogy egy nagyobb alapterületű helyiségnek az ajtó felőli részét használnánk napi szinten wc-nek (bemegyünk, balra ott a budi, jobbra a kézmosó, lehet, hogy én vagyok nagyon puritán, de ennél többet nem várok egy wc-től), ahol viszonylag nagy a belmagasság, és a tető alatti, alacsony belmagasságú részek pedig épp megfelelnek a gépészet elrejtésére, lomtárnak, beépített szekrénynek. 
Most ezt magyarázzuk valahol egy hivatalban egy ügyintézőnek, fogalmazzuk meg, írjuk le szépen, PDF formátumban, és nyomtassuk is ki, mert azért mégiscsak a papír a biztos? Hát kinek mi köze ahhoz, hogy a saját házunkban hogy rendezünk be, hogy használunk ki egy adott helyiséget?
Abban maradtunk, hogy átírjuk tárolónak, megépítjük az összes szükséges csövet, aztán ha megkaptuk a használatbavételi engedélyt, beszereljük a wc-t és a kézmosót. 

Másnap beadtuk a hiánypótlást.

Ez több, mint 2 hónapja történt. Választ azóta sem kaptunk. Ha érdeklődünk, mindig azt a választ kapjuk, hogy nyár vaaaaan, szabadságooook, az ügyintézők túlterhelteeeeeeeeek...


Megjegyzések

 1. Az eljarasi hatarido hivatali. tullepese eseten visszakerhetitek az eljarasi illetek ketszereset.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a tippet, tetszik az ötlet :-) Kinél, hol kell kérni? Elég egy hivatalos levelet írni, vagy nyomtatvány van hozzá? Próbáltam szétnézni a neten, de semmit nem találtam.

   Törlés
  2. http://nav.gov.hu/data/cms234289/21._fuzet_Az_eljarasi_illetek_2012.pdf

   8. Oldal


   Nincs hozza nyomtatvany, mert nem kell kerni. Viszont hajlamosak rola elfeledkezni. Irjal levelet.

   Törlés
 2. 5 éve kértünk engedélyt a ház átépítésére, tetőcserére, szigetelésre. Minden megtörtént az 5 év alatt, kivéve a szigetelést-nincs rá pénz. 3 éve 10e kérek engedély hosszabítást

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…