Ugrás a fő tartalomra

Ha gazdaságszociológiából

vagy gazdaságpszichológiából (létezik egyáltalán ilyen?) kellene szakdolgozatot írnom, biztos, hogy a szállító viselkedését választanám témául. (Eddigi tapasztalataimról olvashattok itt és itt.) Most egy újabb  kis színessel gazdagodtam ebben a témában.
Útifű maghéjat akartam venni. Én még sosem hallottam erről a termékről, de most hirtelen szükségem lett rá, így hát a legrosszabbra készülve nekivágtam a bioboltoknak. Azzal a kicsinyes előítélettel indultam el itthonról, hogy ha én nem hallottam még róla, akkor az nyilván valami nagyon különleges, majd megint hallgathatom, hogy nem is létezik olyan, hogy útifű maghéj. Esetleg vigyek helyette árvacsalánt vagy tönkölybúzát, vagy bármit, ami az eladónak épp az eszébe jut.
De nem! Rögtön az első boltban tudták, miről beszélek, csak sajnos épp előttem vitték el az utolsó három dobozzal. De ne csüggedjek, mert vagy jövő kedden, vagy azután, vagy valamikor majd lesz. 
Következő biobolt. Jaj, sajnos, épp 5 perce vitték el az utolsó dobozzal. De érdekes, én eddig az útifű maghéj létezéséről sem tudtam, mások meg egyenesen felvásárolják.
Harmadik biobolt.
- Jó napot kívánok, útifű maghéjat szeretnék vásárolni.
- Ó, épp az előző vásárló vitte el az utolsót. (A három boltot kb. 20 perc alatt jártam végig. Nyilván van arra esély, hogy mind a háromban tényleg épp előttem vették meg az útifüvet. Még az is lehet, hogy ugyanaz az egy vásárló járta végig előttem a bioboltokat. Vagy valamelyik iskolában diáknap volt, és az volt az egyik feladat, hogy ki tud több útifű maghéjat szerezni. Vagy a kisboltosok új marketingszöveggel kedveskedtek nekem.)
- Rendben, köszönöm.
- Jaj, de... 
- ???
- Majd nézzen be nemtudommikor! Soha nem tudjuk előre, mikor jön a szállító, és azt sem, hogy mit hoz :-)
Tényleg, szó szerint így mondta. Új időhatározó a magyar nyelvben, nemtudommikor! 
De ez az áruellátási módszer valami döbbenetes! Lehet, hogy a szállítónak se telefonszáma, se e-mail címe nincs, és nem lehet kapcsolatba lépni vele, hogy te, figyelj már, félig üres a bolt, hozzá' má' lécci egy kis bűvöseztmegazt! És ha valamikor mégis kegyeskedik előjönni a szállító, amit és amennyit hoz, átveszik tőle? Nem lehetne lecserélni ezt a szállítót?
Végül, a sokadik bioboltban csak sikerült útifű maghéjat vennem.


Mert találtam egy kenyér receptet, ahhoz kellett. Nagyon izgalmas recept, semmi nem kell bele, ami hagyományosan a kenyérhez kapcsolódik, tehát nincs benne sem liszt, sem élesztő, és dagasztani sem kell. (A kisasszonyok rögtön elnevezték hülyegyerekek kenyerének, mert szerintük csak a hülye gyerekek nem tudják, hogy a kenyeret lisztből és élesztőből dagasztjuk :-)
Tehát összekevertem 135g napraforgó magot, 90g lenmagot, 65g mogyorót, 145g zabpelyhet, 4ek útifű maghéjat és egy kevés sót. 3,5dl vízbe kevertem 1ek mézet és 3 ek kókuszolajat, addig melegítettem, míg a méz és az olaj felolvad, majd a magos keverékre öntöttem. Összekevertem, és hagytam állni. Amikor összeállt sűrű tésztává, formába simítottam, és 180 fokos sütőbe toltam. Kb. 20 perc után kiborítottam a formából és úgy sütöttem tovább.


Medvehagymás kecskegomolyával és ananászos, banános turmixszal tökéletes reggeli volt.

Megjegyzések

  1. Mióta divat a paleo, azóta tényleg a sok lisztpótlót viszik mint a cukrot. Milyen íze lett a kenyérnek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom. Elsőszülöttem azt mondta, ha többé nem lenne másfajta kenyér, csak ilyen, ő akkor is nagyon boldog lenne :-) Annyiban hasonlít a hagyományos kenyérhez, hogy se édes, se sós nem volt, lekvárral és guacamole-val is ettük. Viszont ízesebb volt, mint a sima fehér kenyér. Egy próbát mindenképp megér.

      Törlés
  2. Amúgy létezik gazdaságpszichológia, múlt félévben volt egy ilyen tárgyam a fősulin, de semmi érdemlegeset nem tanultunk. De sztem a tanár hibája volt..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, most már ezt is tudom. Nekünk is volt néhány ilyen tantárgyunk, hogy nem történt semmi az órákon. Az ilyenből érdekes igazán vizsgázni :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe