Egyik kedvenc déli programom a Vendég a háznál a rádióban. Olyan ez nekem, mint a reggeli kávé. Ma is hallgattam, mondhatom, tanulságos volt.
Arról szólt a műsor, hogy mit esznek a gyerekeink. Gondolom, az eddigiekből már kiderült, hogy érdekel a téma, tehát figyeltem, nagyon. Érdemes volt, új információkkal találkoztam.
- Azért kapnak annyi tésztát a gyerekek a menzán, mert azt szeretik, megeszik. A krumplit is szeretik, azt mégis csak nagyon ritkán kapnak (a menzás krumplipüré porból készül!), mert azt meg kell hámozni. És még én vagyok a nemtörődöm meg lusta szülő!
- Tanultam egy nagyon találó kifejezést, szecskazöldség az az egyforma kockákra vágott, mindent bele fagyasztott, ipari minőségű zöldség, amit a menzán használnak.
- Szeretném, ha egyszer s mindenkorra túl tudnánk lépni az egészséges főzelék misztériumán. A menzás főzelék minden, csak nem egészséges. Már ott eldől a sorsa, hogy a fent említett szecskazöldségből készül, abból sincs sok benne, rántás (= liszt = szénhidrát) viszont annál több. Ha ez még nem lenne elég, azt is elmondják a műsorban, hogy kenyeret (!!!) kapnak hozzá a gyerekek, sőt kenyeret tulajdonképpen mindig mindenhez ehetnek.
- Kiderül a műsorból az is, hogy a gyerekek nem eszik a menzán a levest és a főzeléket. Azért nem eszik, mert otthon nem kapnak ilyesmit. (Ha ez így igaz, akkor az egész drogproblémát tekinthetjük megoldottnak, azt sem kapnak otthon a gyerekek.) Persze a gyerekek ostobák, nem eszik azt a sok finomságot - ismerjük ezt már, hallottuk ezerszer, a szülők meg persze nem adnak a gyerekeiknek rendes ételt - mert nem tudnak főzni, sőt, nem is akarnak, stb, stb, unjuk már ezt is.
De itt most új magyarázatot hallottam. Azért nem eszik a gyerekek a menzán a levest és a főzeléket, MERT otthon nem kapnak ilyesmit, MEEEERT, na most figyelj!, MEEEERT már a mostani szülőkkel sem törődtek a szüleik, már a mostani nagyszülők sem főztek menzás kaját otthon!
Szerintem kell egy kis idő ezt feldolgozni, nekem mindenképp.
Bennem pl. egész idáig nem volt rossz érzés amiatt, hogy anyám nem tanított meg igazi, büdös, menzás zöldbablevest főzni, szálkás zöldbabból.
Most már azt is unom hallgatni, hogy az emberek folyton gyorséttermekben esznek, vagy félkész, fagyasztott ételeket vásárolnak. Abban a városban, ahol mi lakunk pl. nincs is gyorsétterem. Szerintem az ország lakosságának nagyobb része nem plázákban és gyorséttermekben gazdag településen él. És azt sem tudom, mikor veszik az emberek azt a rengeteg fagyasztott, félkész kaját, mert én ahogy nézem a bevásárlókosarakat, látom bennük a fagyasztott cuccokat is, de alapanyagot sokkal többet.
- Azért sem eszik a gyerekek a menzás kaját, mert ezt látják egymástól. Az egyik kitalálja, hogy nem eszi, a többi meg utánozza. Akkor nézzük csak megint az előbbi drogos példámat. Az egyik kitalálja, hogy nem drogozik, a többi meg utánozza? Tényleg ennyire egyszerű az egész? Vagy az egyik kitalálja, hogy nem csinál házit, a többi meg utánozza? NEM, mindig van olyan gyerek, akinek kész a házija.
Komolyan, milyen magyarázatot lehet még kitalálni a menzás kajára? Az időjárási frontok, a telihold, a benzinár, a globális felmelegedés, a kiszámíthatatlan tőzsdei hangulat, vagy mi lehet még az oka annak, hogy a gyerekek nem eszik amit az oviban, iskolában kapnak?
Itt meghallgathatja az egész műsort, akit érdekel, legördülős módon van megoldva, délelőtt 11.30-nál kell keresni.
Arról szólt a műsor, hogy mit esznek a gyerekeink. Gondolom, az eddigiekből már kiderült, hogy érdekel a téma, tehát figyeltem, nagyon. Érdemes volt, új információkkal találkoztam.
- Azért kapnak annyi tésztát a gyerekek a menzán, mert azt szeretik, megeszik. A krumplit is szeretik, azt mégis csak nagyon ritkán kapnak (a menzás krumplipüré porból készül!), mert azt meg kell hámozni. És még én vagyok a nemtörődöm meg lusta szülő!
- Tanultam egy nagyon találó kifejezést, szecskazöldség az az egyforma kockákra vágott, mindent bele fagyasztott, ipari minőségű zöldség, amit a menzán használnak.
- Szeretném, ha egyszer s mindenkorra túl tudnánk lépni az egészséges főzelék misztériumán. A menzás főzelék minden, csak nem egészséges. Már ott eldől a sorsa, hogy a fent említett szecskazöldségből készül, abból sincs sok benne, rántás (= liszt = szénhidrát) viszont annál több. Ha ez még nem lenne elég, azt is elmondják a műsorban, hogy kenyeret (!!!) kapnak hozzá a gyerekek, sőt kenyeret tulajdonképpen mindig mindenhez ehetnek.
- Kiderül a műsorból az is, hogy a gyerekek nem eszik a menzán a levest és a főzeléket. Azért nem eszik, mert otthon nem kapnak ilyesmit. (Ha ez így igaz, akkor az egész drogproblémát tekinthetjük megoldottnak, azt sem kapnak otthon a gyerekek.) Persze a gyerekek ostobák, nem eszik azt a sok finomságot - ismerjük ezt már, hallottuk ezerszer, a szülők meg persze nem adnak a gyerekeiknek rendes ételt - mert nem tudnak főzni, sőt, nem is akarnak, stb, stb, unjuk már ezt is.
De itt most új magyarázatot hallottam. Azért nem eszik a gyerekek a menzán a levest és a főzeléket, MERT otthon nem kapnak ilyesmit, MEEEERT, na most figyelj!, MEEEERT már a mostani szülőkkel sem törődtek a szüleik, már a mostani nagyszülők sem főztek menzás kaját otthon!
Szerintem kell egy kis idő ezt feldolgozni, nekem mindenképp.
Bennem pl. egész idáig nem volt rossz érzés amiatt, hogy anyám nem tanított meg igazi, büdös, menzás zöldbablevest főzni, szálkás zöldbabból.
Most már azt is unom hallgatni, hogy az emberek folyton gyorséttermekben esznek, vagy félkész, fagyasztott ételeket vásárolnak. Abban a városban, ahol mi lakunk pl. nincs is gyorsétterem. Szerintem az ország lakosságának nagyobb része nem plázákban és gyorséttermekben gazdag településen él. És azt sem tudom, mikor veszik az emberek azt a rengeteg fagyasztott, félkész kaját, mert én ahogy nézem a bevásárlókosarakat, látom bennük a fagyasztott cuccokat is, de alapanyagot sokkal többet.
- Azért sem eszik a gyerekek a menzás kaját, mert ezt látják egymástól. Az egyik kitalálja, hogy nem eszi, a többi meg utánozza. Akkor nézzük csak megint az előbbi drogos példámat. Az egyik kitalálja, hogy nem drogozik, a többi meg utánozza? Tényleg ennyire egyszerű az egész? Vagy az egyik kitalálja, hogy nem csinál házit, a többi meg utánozza? NEM, mindig van olyan gyerek, akinek kész a házija.
Komolyan, milyen magyarázatot lehet még kitalálni a menzás kajára? Az időjárási frontok, a telihold, a benzinár, a globális felmelegedés, a kiszámíthatatlan tőzsdei hangulat, vagy mi lehet még az oka annak, hogy a gyerekek nem eszik amit az oviban, iskolában kapnak?
Itt meghallgathatja az egész műsort, akit érdekel, legördülős módon van megoldva, délelőtt 11.30-nál kell keresni.
Nem tudom szó nélkül hagyni ezt a bejegyzést, mert én napi szinten dühöngök az óvodai menza miatt. Még nem hallgattam meg, de mindenképpen sort kerítek rá. Ez vérlázító! Nem tudom honnan vesznek ilyen adatokat, de...Mi Budapesten lakunk, mégis a széles ismeretségi körömben senki nem gyorséttermeket látogat, pedig itt van bőven. Az anyukák pedig igenis főznek, mégpedig egészséges (sokszor bio), tápláló ételt! A gyerekek utálják a menzai kaját, mert gusztustalanul néz ki, mert nem gyerekbarát (hagymaleves, sárgaborsó főzelék, kolbászpörkölt-s ez egy jobb nap) és az íze pocsék. Mi szülők azt is tudjuk, hogy silány alapanyagból készül, egészségtelen, vitaminban és tápanyagban szegény. A gyerek nyomokban sem képes felfedezni a menzás ételben az otthoni ízeket. Épp három hete tudtam meg a gyerektől, hogy a menzás tejbegríz nagyon más, mint az itthoni (most, hogy mi van benne, illetve mi nincs hagyjuk), mert azon mindig van ujjnyi vastag cukor réteg. Sikítani tudtam volna...Vagy a legutóbbi húsleves (ami egyébként nálunk a gyerek egyik kedvence), amit nem evett meg, idézem a fiamat: "nem volt benne hús, átlátszó volt a színe és fura íze volt a répának". No komment!
VálaszTörlés