Ugrás a fő tartalomra

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szánta a tervezője, de jelmeznek tökéletes. Fényes, csillogó, tényleg, mint az organza, de nem csúszik, könnyű varrni, egyáltalán nem foszlik, szegni nem is kell.
Amikor megláttam, hogy lehet fekete, virág alakú flittert kapni, rögtön tudtam, hogy épp erre a szoknyára találták ki.

Esténként varrtam a flittereket, amikor vacsora után még ott maradtunk egy kicsit beszélgetni. Sokat beszélgettünk, még ha nem is sikerült olyan képet csinálnom, amin látszik is.


A páva jelmezhez volt itthon türkizkék leggings és egy zöld póló, aminek az elején ráadásul egy arany színű páva van. Vécépapírgurigából  készült korona is, Másodszülöttem festette, én pedig gumival egy hajráfhoz erősítettem.

Úgy gondoltam, a páva szoknya épp megfelelő arra, hogy kipróbáljam azt a tüllszoknya készítési módszert, amit szerte a neten könnyűnek, egyszerűnek, nagyszerűnek kiáltanak ki. Varrni nem is kell, elég csupán egy gumi (az lesz a szoknya dereka), amire tüll csíkokat kell rákötni.
Vágtam hát a csíkokat, kötöztem, kötöztem, kigabalyítottam, kötöztem, kigabalyítottam...


Nem hiszem, hogy még egyszer ezzel a módszerrel csinálok szoknyát. Varrni tényleg nem kell, de ennyi idő alatt és ennyi munkával három szoknyát megvarrtam volna. Ráadásul rengeteg anyagot felvesz.
A tüll csíkokra filcből pávaszemeket varrtam, és ennyi.


És megmutatom az idei kedvenc jelmezem. Az ovis farsangon gyűjtöttem. Zsiráf.


Nem kell hozzá más, mint sárga nadrág, póló és sapka, és barna papír, vagy öntapadós fólia. A barna foltok egy-két öltéssel vannak a ruhához erősítve. Volt álarc is hozzá, sárga és barna dekorgumiból.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…