Ugrás a fő tartalomra

Most múlik pontosan


Valahogy így vagyok a karácsonnyal mostanában. Engedem, hadd menjen...


Több bajom is van a karácsonnyal. Az egyik, hogy nincs vége. Megvan a felvezetés, a várakozás, a készülődés, aztán az egész kipukkan, mint egy lufi. A fát is akkor szokás leszedni,amikor már unjuk kerülgetni, meg takarítani utána.

Pedig ott a Vízkereszt, hagyományosan az jelentette a karácsonyi ünnepkör végét. És mi le is zárjuk, meg is ünnepeljük, amúgy franciásan.
Még utoljára megreggelizünk majd az adventi koszorú fényénél.
Napközben, amíg a kisasszonyok oviban vannak, az Angyal elviszi a karácsonyfát a díszekkel együtt, én pedig a házban szedegetem le a karácsonyi díszeket.
Délután, amikor mind itthon leszünk, nekiállunk majd galette-et sütni.
A galette des rois egy francia sütemény, általában mandulás krémmel töltött leveles tészta. Magyarra kb. úgy lehetne fordítani, hogy királyok lepénye. Persze erre is igaz, hogy ahány ház, annyi ... galette. De mindegyikben közös, hogy a krémbe bele kell rejteni egy babszemet. A kész sütit annyi részre vágni, ahányan esznek majd belőle. Hogy melyik szeletet ki kapja, azt az asztalnál ülők közül a legfiatalabbnak kell eldöntenie. Aki megtalálja a babot, az lesz a király, vagy a királynő. Mindenki az ő kívánságát lesi, mindenki igyekszik az ő kedvében járni.
Szeretjük ezt a kedves szokást, mindig jó mulatság kerekedik belőle. Ilyenkor előkerülnek a karácsonykor kapott játékok, és azzal játszunk, amivel a király vagy a királynő szeretne.

Találtam egy galette receptet, amit gyerekeknek szántak, mert olyan egyszerű, hogy a kevésbé rutinosak is boldogulnak vele. Lefordítottam, ide másolom, lehet, hogy néhány év múlva lesz nálunk olyan gyerek, akit majd érdekel.

La galette des rois 

Hozzávalók:

 2 csomag leveles tészta
 3 tojás
 3 ek. cukor
 3 ek.  darált mandula
 kevés tej
Nyújtsd kerek lappá a leveles tésztát.
Keverd el a két tojást a cukorral és a mandulával.
Ezt a krémet kend az egyik tésztalapra,  NE FELEJTSD EL A KRÉMBE BELEREJTENI A BABSZEMET!!! Kenj egy kis  krémet a babra is, majd fedd le a másik tésztalappal.
Mártsd az ujjaidat egy kevés tejbe, és így nyomkodd össze a tészta széleit.
Egy kés hegyével rajzolj díszes mintát a tészta tetejére. Kiszúróformákat is használhatsz a díszítéshez, így a lyukakon távozhat a gőz, és biztosan nem fog felrepedni a tészta.
A harmadik tojást verd fel, és kend le vele a tészta tetejét.
Sütés 180 fokon 35 percig.
Ne feledkezz el a koronáról sem, amit majd a király(nő) kap!
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…