Ugrás a fő tartalomra

Gumicukor ?

Reggelire!
Még múlt héten kezdődött. Hogy mi miért nem veszünk soha gumicukrot. Mert ennyi erővel akár a linóleumot is rághatnád, azért - az összetevői közt nem sok különbség van. De miéééért? De mi miért neeem veszünk soha gumicukrooot? Azért a soha nem teljesen fedi a valóságot. Vettünk már. És valószínűleg fogunk is még venni. De mi miért nem veszünk soha gumicukrot?????
Na jó, legyen, csináljunk gumicukrot. Alma van itthon, szerencsére a zöldségesnél kaptunk birsalmát is. Megtisztítottuk, felkockáztuk, egy kanál cukorral és egy citrom levével összefőztem. A turmixba a zselatint is beleborítottam, ez az én módszerem a "csomómentesre keverjük"-re. Újraforraltam, és jégkockatartókba osztottam szét a pürét. Másnap reggelre megszilárdult, tökéletes gumicukor állagú lett.



Emlékeztek még a kék krémesdoboz tetőben a fehér gyöngyökre? Mutatom, mi lett belőle:


Ez bizony egy kaláris. Tudom, hogy készen is lehet kapni, de ragaszkodom hozzá, hogy a kisasszonynak is legyen hozzáadott értéke a dologhoz. Tavaly pirosat fűztünk, apró kásagyöngyből, na azt soha többet. Legalábbis, ha egy mód van rá. Ez most eggyel nagyobb gyöngyből készült, így már sokkal jobban lehetett haladni. A képen nem látszik, de 121 cm hosszú a gyöngysor.
És ilyen lesz péntek délután:


Sőt, még ennél is szebb.

Voltam vásárolni. Kincsekre bukkantam.
Mindenki ismeri az érzést, amikor hazaér a bevásárlásból, és a gyerekei olyan arccal néznek rá, mintha a Twist Oliver egyik jelenetében lennének. Ilyenkor illik valami kincset elővenni a szatyorból. Valami pulyahülyítőt. Én most ezzel álltam elő:
200 forint volt darabja. Mert a legkisebb is számít. :)

És találtam mást is. Azzal kezdem, hogy mi nem nézünk tévét. És a kisasszonyok sem. És dvd-t is csak ritkán, sok szempont alapján kiválasztva, családi programként, együtt. Eddig csak mesefilmek voltak műsoron, max. 10 perc egy epizód, abból megnéztünk kettőt, akkor is a másodikat már unták, elég is ennyi.
De a múlt héten sokadszor olvastuk a Hajónaplót. Tudom, hogy a könyvtárban az ifjúsági regények közt kellene keresnem, tehát nem kifejezetten a nagycsoportosok könyvei közt, de nálunk már tavaly is nagy kedvencnek számított. Szerintem semmi olyan nincs benne, amit egy 6 éves ne tudna megérteni, vagy feldolgozni. És nem is biztos, hogy így kell ezt nézni, egyszerűen van egy történet, ami tetszik a gyerkőcnek, szórakoztatja, érdekli, és az összes szülői szempontunknak is megfelel, akkor hát olvassuk.
Egyik este elkezdtünk a Párommal a filmes változatról mesélni a csajoknak. Egymás után jutottak eszünkbe a jelenetek, és az egésznek az lett a kifutása, hogy miért is nincs meg nekünk ez a dvd???
És láss csodát, ezt találtam:

És igen, tényleg ennyibe kerül. Minden kívánságom így teljesüljön.
Mi tegnap déli alvásidőben néztük a vakációt, a csajok az utólsó húsz percnél csatlakoztak, amennyit láttak belőle, azon jól szórakoztak, sokat nevettek. És ez arra is jó apropó volt, hogy beszélgessünk arról, hogy a film sosem pontosan ugyanazt a történetet meséli el, mint a könyv.

És még csak most csengett le nálunk az a bizonyos 6. születésnap. Merthogy 6 éves korban van egy kötelező oltás. És ehhez kapcsolódik nálunk egy szokás, miszerint aki oltást kap, választhat egy könyvet. Ezért könyvesboltban is jártunk a hétvégén:

A végére pedig a szokásos:

Megjegyzések

  1. Szia Éva!
    Nézz be hozzám, szeretnék adni neked valamit!

    ezt már egyszer írtam,,, olvastad?
    Gyere-gyere be hozzám
    http://ceffaviragboltja.blogspot.com/2011/01/dijat-nyertem.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe