Ugrás a fő tartalomra

Elkészült

a statikai terv, hurrá!
Kiderült, hogy a ház kibírja, ha belakjuk a padlást is, nem fog összedőlni. 
Megtudtuk, pontosan hová és hogy lehet a lépcsőnket beépíteni, hogyan kel átvágni a födémet.

"Az átalakítás a pince feletti födémet csak az új csigalépcső szakaszán érinti, itt a csigalépcső oszlopa alá fektetett UPE240 keresztmetszetű acélgerenda elhelyezése szükséges, a meglévő födémgerendákra merőlegesen, hogy az új lépcső terhei ne a pince feletti Horcsik födémet terheljék. A gerenda a padlóba rejtve készül, így a földszint használatát nem befolyásolja. A rétegrend olyan mértékben bontandó, hogy a gerenda elhelyezhető legyen és a szomszédos födémgerendákra feltámaszkodjon.
A meglévő földszinti teherhordó falak az átalakítás során érintetlenek maradnak, a tervezett terhekre megfelelnek. Az átalakítás a földszint feletti födémet csak az új csigalépcső szakaszán érinti, itt az új áttörés az egyik gerendát átvágja. Emiatt az érintett szakaszon a meglévő válaszfallapok felett, a födémbe rejtve 2 db HEA180 acélgerenda elhelyezése szükséges, melyek közé, a gerendákra merőlegesen 2 db UPE240 fiókgerenda helyezendő el, az acélgerendák a készülő áttörést körbeölelik. Utóbbi két gerenda alsó övére ültethető fel az átvágott vasbeton gerenda vége. A megerősítés az érintett födémterület szakaszos dúcolásával kezdődik. Első lépésben a födémáttörésbe eső vasbeton gerenda és födémszakasz vágandó át az állékonyság biztosítása mellett. Az érintett födémszakasz téglalap alakban, gerendától gerendáig, ~1,60x1,85 m alapterületen Ezután helyezendő el a válaszfallapok felett a két új HEA180 acélgerenda, valamint ezekre merőlegesen a két új UPE240 fiókgerenda. Ez utóbbi gerendák alsó öveire az átvágott vasbeton gerenda ráterhelendő, a dúcolat ezután bontható."

Akkor hát így.

Megjegyzések

  1. Túl vagyunk az utolsó, utolsó utáni egyeztetésen, változtatáson, módosításon is (Ez a fal mehetne 20 centivel odébb? Vagy 10-zel idébb? És ha ide keresnék még egy ablakot? stb.), a tervek a Hivatal előtt hevernek, várva a jóváhagyást. Mi erőt gyűjtünk, hogy újra belevessük magunkat a kivitelező keresésbe :-/

    VálaszTörlés
  2. sikerülni fog! :) erőt és kitartás az elkövetkező időhöz :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Méhviaszt

már tavaly is vettem, akkor egy internetes bioboltból rendeltem. Elégedett voltam vele, csak az árát sokalltam kicsit, még akkor is, ha a termékleírásban bizonyos bio méhecskék is említésre kerültek. Plusz a szállítási költség. Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyivel olcsóbban úsznám meg, ha méhésztől vennék méhviaszt, elvégre neki biztos van. Kihagyhatnánk egy csomó láncszemet, ő is jól járna, én is... nagyon örültem az ötletemnek. Amikor a havi mézadagért mentem a szokásos méhészetünkbe, összeszedtem a bátorságom, rákérdeztem. (Csak úgy, ismeretlenül, az utcáról beesve ilyesmit biztos nem mernék megkérdezni, de úgy gondoltam, ennyi év után már megengedhetek ennyit magamnak.) Nem a hölgy volt ott, akitől vásárolni szoktam, hanem az unokája, akiről kiderült, hogy egyetemista, épp vizsgára készül, közgazdász lesz. Hohó, a jövő üzletembere, ő vezeti majd ki a válságból az országot, épp ez kell nekem. - Méhviaszt is szoktatok eladni? - Peeersze. ( A Tigrisek méhviaszból adnak el…

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…