Ugrás a fő tartalomra

Amélie

mindig eszembe jut, amikor crème brulée-t csinálok / eszek.


Amélie szerette belefúrni az ujjait a magokkal teli zsákba. Kiskanállal összetörni a kemény karamellt. Kavicsokkal kacsázni a Saint Martin csatorna vízén.

Elsőszülöttem találta ki, hogy csináljunk crème brulée tortát. De kicsit, hogy mindenkinek legyen egy saját tortája. 
Rendben, csináljunk. Tavaly vettem azokat a kis, szilikon gyümölcstorta formákat, azok pont jók lesznek erre is.
A problémázás csak ezután következett - igazából csak én problémáztam, a többiek mintha nem érezték volna át a helyzet súlyát -, hogy a krémet hogy fogom megsütni.  Azt gondoltam, majd a net segít - nyilván nem az én kisasszonyom fejében fogalmazódott meg a világon először a crème brulée torta ötlete. És tényleg.  Néhányan zselatinnal oldották meg a kérdést, amit én mondjuk rögtön kizártam, ha már csináljuk, csináljuk rendesen. Fog ez menni zselatin nélkül is.

Gyorsan összekevertem egy linzer tésztát, a tojásos változatot, ráadásul a liszt egy részét mandulalisztre cseréltem. Pihentettem a hűtőben, kinyújtottam, kibéleltem vele a toratformákat. Igyekeztem nagyon vékonyra nyújtani a tésztát, mert a kis formáknak a magasságuk sem valami nagy, ha vastag a tészta, nem jut hely benne a krémnek.Miközben a tortareceptek után kutattam a neten, találtam egy jónak tűnő ötletet. A linzertésztát úgy szokás sütni, hogy kavicsokat, száraz borsót, babot, rizset rakunk a tésztára, hogy ne púposodjon fel. Az egyik szerző liszttel bélelte ki a tésztát, mert az a tésztát oldalt is a formához nyomja, és így szép egyenes lesz a torta oldala. Naná, hogy kipróbáltam.  Miután összeliszteztem mindent, megsütöttem a torták tészta részét. Közben összekevertem a krémet (10 tojás sárgája, 1/2 liter tejszín, cukor, vanília.), és megolvasztottam egy tábla csokit.


A tésztákat vékonyan megkentem kicsit felvert tojásfehérjével, egy pár percre visszaraktam a sütőbe. Ez amolyan biztonsági játék, hogy a krém ne áztassa majd el a tésztát. A sütőt közben visszavettem 120 fokra, hogy a tészta ne égjen majd meg, de a krém azért megszilárduljon (többé-kevésbé). Amikor a tojásfehérje megszáradt, a tejszínes krémet belekanalaztam a tésztába, és visszatoltam a sütőbe. Addig kell sütni, míg olyan pudingszerűen remegős nem lesz.
Aztán csak várni, várni és várni kell, míg teljesen ki nem hűl.
Azt a részt, amikor a cukrot karamellizáljuk a tetejére, már mindenki nagyon szereti. (Szakácsfáklyával szokták a nagyok, de a sütő grill funkciója is tökéletesen megfelel.)


Gondolom rájöttetek, hogy a 10 tojás sárgájából és a 1/2 liter tejszínből nem csak 4 minitortához elegendő krém lesz. Én is tudtam már a legelején, hogy egy-egy minitorta nálunk nagyon kevés a boldogsághoz. A maradék tésztával tehát a 20 cm-es tortaformát béleltem ki, és megsütöttem azt is. Tojásfehérjét szárítottam rá. A kimaradt krém egyik feléhez hozzákevertem az olvasztott csokit, a tésztába öntöttem, és addig sütöttem, míg a teteje annyira megszilárdul, hogy nagyon óvatosan rákanalazhassam a maradék tojáskrémet. Nagyon nem szerettem volna, hogy a két krém összekeveredjen, a csokis részt meglepetésnek szántam.
És összejött! Látszólag egy "átlagos" crème brulée torta,


de a belseje csokis krémet rejt :-)


Akimaradt tésztából pedig keksz készült a reggeli habos kakaóhoz.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…