Ugrás a fő tartalomra

Van egy fehér pólótok?

Ezt kérdeztem a kisasszonyoktól egy téli szüneti reggelen. (Biztosra mentem, előző héten turkálóban voltam, és épp sikerült találnom fehér pólókat.)
- Miért?
- Mert akkor befestjük.
- ???
-Kékre, mert ilyen festék van itthon.


Persze nem ám csak úgy, simán festettük be, hanem batikoltunk. 
Az volt a terv, hogy kör alakú mintákat festünk a pólóra. Azt úgy kell csinálni, hogy ahol a kör közepe lesz, felcsippentjük az anyagot, és az így kapott kúp szerű kitüremkedést szorosan és sokszor körbetekergetjük fonallal, madzaggal, zsinórral, ami épp van a háznál. A végén persze szorosan megkötjük. Az összekötözött részeket nem fogja be a festék, ez adja majd a mintát.
Egyszerű körökkel persze nem értük be, az volt a terv, hogy három, egyre kisebb kört batikolunk egymás alá, ráadásul úgy, hogy összeérjenek.
Én felcsippentettem az anyagot, Elsőszülöttem pedig tekergette és tekergette és tekergette a fonalat, kitartóan. (Finommotorika, kéz-szem koordináció, monotónia tűrés.)


Sikerült? Sikerült!
Sikerült! Sikerült! Sikerült!
Már csak az optikai tuning van hátra.


Három gomb.

Fekete gyöngyök.


Egy fekete kalap (akrilfesték, de persze lehet textilfestékkel is) és egy répaorr.


Egy mosás, hogy a segédvonalak eltűnjenek, egy vasalás, hogy azért mégis...
És íme a hóemberes póló (meg egy boldog kisasszony :-)
(Igen, direkt van fejjel lefelé a hóember. Vannak, akik fordítva látják a világot :-)


Szerintem még farsangi jelmeznek is jó.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…