Ugrás a fő tartalomra

Csak egy falatot 5.

Mostanában a szokásosnál is többet gondolkodom a menzás koszton, az uzsonnákon meg különösen. Ma pl. egész nap az a Bartos Erika vers járt a fejemben, hogy "Mi lesz ma a vacsora, kora esti lakoma?", vagy valami ilyesmi. Azt hiszem, Szilvásgombóc a címe.
Átírtam, hogy "Mi lesz ma az uzsonna, délutáni lakoma?"
Na lássuk, mi lesz? Az étlapon az állt, hogy vajkrém, kenyér. Tehát margarinos kenyér, megint.
Na jó, zsömle.

Kibontottam, és mára is jutott meglepetés. Finom, friss zsömle illata volt! Ezek szerint frissen lehet tartani a péksüteményeket uzsonnáig, nem törvényszerű, hogy száraz kenyeret kapjanak a gyerekek. (Volt, hogy olyan kemény kiflit kaptak, hogy a járdán próbáltuk eltörni, de ott sem sikerült)

Az egyik fél megint üres, de a másikon a várt savanyú szagú margarin helyett sajtkrémet találtam. És az egésznek együtt jó illata volt. Megkóstoltam, és ekkor ért az újabb meglepetés, nem volt édes!
Mondjuk sósnak sós volt, nem is kicsit, de a bolti sajtkrémek általában ilyen sósak.
Ennyi váratlan, kellemes meglepetés után megettem a sajtkrémes fél zsömlét. Megittam hozzá két nagy pohár hibiszkusz teát, (tényleg sós volt az a sajtkrém), meg előtte málnát ettem a kisasszonyokkal, és egész elégedett hangulatban telt a délutánom.
Ezt az uzsit is a szénhidrát csoportba raknám, de eddig ez volt az egyetlen, amire nyugodt szívvel azt merem mondani, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Nincs benne vitamin, sem fehérje (A bolti sajtkrémet általában nem tekintem fehérjeforrásnak. Amennyire emlékszem, az többnyire növényi zsír, emulgeálószer, stabilizátor és szójalecitin keveréke.), sem rost, sem ásványi anyag, de legalább eheteő.  Sok paradicsommal, paprikával, uborkával és egy pohár vízzel, gyümölcsteával, limonádéval vagy tejjel akár tökéletes uzsonna is lehetne belőle.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Unatkozni jó!

MÉSZÖLY ÁGNES BARNI ÉS AZ UNATKOZÓMŰVÉSZ Barni már a harmadik napon utálta a vakációt. Ez a rémes semmittevés az, amiről az unokatestvérei hetek óta álmodoznak? Ez a végeláthatatlan unalom, amit sóhajtozva emlegettek az óvó nénik? Ez a tömény semmi, ami miatt Lolkával, a legjobb barátnőjével minden reggel ki kellett számolni, hogy "hányat alszunk még"? Lolkának könnyű, ő a vakáció első napján leutazott a nagymamájához, de Barninak itt kellett maradnia az aszfaltszagú belvárosban. Anya nagy komolyan megbeszélte vele, hogy csak ezt a pár hetet kell kibírnia, aztán ők is elmennek a tengerhez. De addig még negyvenkettőt kell aludni, és az olyan elképzelhetetlenül sok, hogy Barni jobbnak látta, ha nem is gondol rá. Ha legalább nem egyedül lett volna nap mint nap! De a barátaiközül mindenki elutazott. Így hát Anya minden reggel összepakolta Barnit és két plüssállat barátját: Eleket és Benőt. Elek barna volt és víziló-forma, Benő szürke és elefánt-féle. Barni legszívese

Dolgozott nálunk

ez az ember, aki hajlandó is volt meg képes is egy íves falat megépíteni, és szekrényajtóból szobaajtót csinálni. Persze, hogy megkérdeztem, volna -e kedve megépíteni a fürdőszoba falát is. Oda egy zuhanyajtót kellene beépíteni ajtónak. (Nem nagy a tetőtérben a belmagasság, a fürdőszoba fala kb. a tetőgerinc alatt lesz majd, oda kényelmesen elférne egy ajtó, csak nyitni nem tudnánk, nem férne el a tetőtől. Ezért rögtön tolóajtót kerestünk. Azt meg egyszerűen Jelnek vettük, amikor megjelent egy hirdetés, hogy egy új, üveg tolóajtót árulnak 5 utcányira tőlünk. Ja, hogy zuhanyfülke-ajtó? És akkor mi van?) Sóhajtott nagyokat, de a szeme mosolygott huncutul - a világért be nem vallaná, de szereti megvalósítani a szokatlan ötleteinket. És íme, van már fala a fürdőszobának és rajta ajtó. Belülről, a fürdőszoba felől