Ugrás a fő tartalomra

A szentivánéji

ünnepségek azután kezdődtek nálunk, hogy először olvastuk az ünnepes Panka és Csiribít. Volt már tűzugrás földig érő, hófehér, tüll alsószoknyás ruhában, volt keksz-varázspálca sütés, és szalonnasütéssel egybekötött sátorozás a kertben.
És van egy gyönyörű, tündéres, képes mesekönyvük, amit minden évben csak egyszer, június 24-én veszünk elő.
Az idén újdonságnak az árnyékbábokat találtam ki. Elég beírni a keresőbe, hogy shadow puppets, és máris csodákat lehet látni. Ráadásul elég hozzá egy fekete karton, egy éles kisolló és egy nagy adag türelem. Fog ez menni :-)

Hogy azért mégse legyen olyan egyszerű, én rögtön kétoldalasra csináltam a bábokat, egy fekete és egy fehér kartont összeragasztottam, így 2in1 bábok lesznek majd, egy éjszakai és egy nappali oldallal.


A fekete oldalt feketén hagytam, az lesz a "nappali" oldal - jól mutatnak majd a fehér fal előtt. A fehér kartont viszont lefestettem fluoreszkáló festékkel. Nappal nem nagyon látszik, de sötétben világít. Na jó, fluoreszkál. Délben a kisasszonyok saját műsoridőt kaptak, és elbábozhatták a saját meséjüket.Azért igyekeztem olyasmit is kitalálni, amit a kisasszonyok is el tudnak készíteni. A fejemben lévő, egyébként meglehetősen gubancos, asszociációs láncon a szentivánéj mellett rögtön a tündérek vannak, azután pedig a  varázspálca következik. Csináljunk hát varázspálcát. 

Amikor a nemszeretem konyhaablakot próbáltam egy kicsit legalább az én ízlésemre szelídíteni, két fa rudat is előkészítettem. Persze volt tervem vele, amire mondjuk még azóta sem került sor, de talán majd egyszer. Addig is épp jó lesz varázspálcának. De egy egyszerű hurkapálca is megteszi.
A pálca tehát megvan, már csak a varázs hiányzik. Legyen mondjuk fényvisszaverő szalag. Nem drága (300-500 Ft / méter), könnyen vágható, nem foszlik, nem szakad, nem papír (az oviban, iskolában annyi papírt látnak, hogy már elég nehéz felkelteni az érdeklődésüket iránta). Madzagos boltban (méteráru, rövidáru) lehet kapni, van 2 cm-es és 5 cm-es, állítólag létezik piros is a nagykerben, de hiába kérjük többen évek óta, a mi madzagos boltunkba még nem jutott belőle :-( Hja, a kisboltok!


Megrajzoltam a sablont, a kisasszonyok körberajzolták, és kivágták a csillagokat. Nem mondom, hogy egyformák ezek a csillagok (és a vágás még hátravan), de legalább mosolyognak.


A maradék szalagot hosszában kettévágtam, a kisasszonyok dekupázs ragasztóval bekenték és a varázspálcára ragasztottuk. Amíg száradt, ilyen irodai csipeszekkel rögzítettük a szalag végét.


A pálca végét kifúrtam, a kisasszonyok átfűztek rajta egy hímzőcérnát, és arra csengettyűket kötöttek.


Már csak a lelógó cérnaszálakra kellett ráragasztani a csillagokat, és a maradék szalagból még egy masnira is futotta a varázspálca végére.

Este megsétáltattuk a varázspálcákat. Az volt a terv, hogy majd besötétedik, és az autók megvilágítják a varázspálcákat, azok meg majd úgy visszaverik a fényt, hogy még! Persze egyetlen autó sem jött, szúnyog viszont rengeteg. Akkor már sokkal jobb, ha napközben törölközőkkel elfüggönyözzük a fürdőszoba ablakát, magunkra zárjuk az ajtót, én ülök egy zseblámpával a földön, a kisasszonyok meg varázsolnak. Délután legalábbis nagyon jól mulattunk :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…