Ugrás a fő tartalomra

Akár úgy is

tűnhet, hogy gyűjtöm az arany festékeket.


Átlagos akrilfestékek, az bennük a legjobb, hogy szinte mindenre lehet festeni velük.
Aki már próbált gyerekekkel akrilfestékezni, az tudja, hogy a ruhákból gyakorlatilag nem lehet kimosni. Ezen lehet dühöngeni, vagy bosszankodni (vérmérséklet kérdése az egész), vagy akár örülhetünk is annak a felfedezésnek, hogy ezek szerint textilfesték is van a háznál.

Az aranyhoz nagyon jó választás a fehér - szerintem legalábbis, főleg, hogy mindig van a háznál egy-két "szabad felhasználású" lepedő.

Lepedőt turkálóban szoktam venni. Így lehet a legolcsóbban hozzájutni, és mindig jól jön egy nagy darab fehér vászon.Varráskor lehet hátlapnak, bélésnek használni.
A legegyszerűbb, legolcsóbb, legnagyszerűbb sötétítő függöny.
Bármilyen királylányos jelmezes felvonulás elengedhetetlen kelléke.
Demonstrálhatom a kisasszonyoknak, hogy a batikolás tényleg varázslatos dolog.
És mindenféle dekorációs ötlet megvalósításához szükség lehet rá.

Most kb. 30 x 60 centis darabokat vágtam belőle.


Ceruzával körberajzoltam rá a nyuszis-tojásos mintát. Persze lehet használni a szuper, illanós textiltollakat is.


Halványan, de azért látszik a minta.

És akkor jön a kifestőzés. Pont, mint az oviban. Csak arra kell figyelni, hogy festék csak a vonalon belül legyen.

Nem az igazi a kép, de azért egy kicsit látszik, hogy csillog, ragyog az arany festék.
Persze, jobban mutatna, ha már az elején kivasaltam volna az anyagot, de ami késik, nem múlik. Előbb a varrás következett.
A festett lepedődarab kapott egy ugyanakkora hátlapot, a két vászon közé flíz ketült. A három anyagot összevarrtam úgy, hogy a sarkokhoz egy-egy darab pertlit is varrtam.


Ugye, hogy csillog?

A székek támlájára került ez a húsvéti dekoráció.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…