Ugrás a fő tartalomra

Tűnhet úgy

castingos bejegyzések alapján, hogy nem könnyű nálunk kivitelezőnek lenni.
Ha nem is könnyű, de semmi esetre sem nehéz. Például hagyjuk a mestereket nyugodtan dolgozni, az építési területet nagy ívben elkerüljük, nem lábatlankodunk, nem nyúlunk a cuccaikhoz, nem kérdezősködünk, nem pofázunk bele a munkájukba, és nem változtatgatjuk az elképzeléseinket. Ha kérdés merül fel, azonnal válaszolunk, ha dönteni kell, azonnal döntünk, ha a mestereknek van ötlete, javaslata, mindig meghallgatjuk és figyelembe vesszük, és az esetek 98%-ban a lehető legegyszerűbb megoldást választjuk. És egyáltalán, hagyjuk őket szabadon dolgozni. 
Azt figyeltük meg, hogy eleinte inkább zavarban vannak ettől a nagy szabadságtól, mintha ahhoz lennének szokva, hogy a megrendelők szorosabb kontroll alatt tartják a munkafolyamatokat. Aztán egy-két nap alatt beleszoknak ebbe is, belelazulnak, és megszeretik az önállóságot.
A hófogók már ebben a szellemben kerültek fel a tetőre. Elmondtuk az elején, hogy csak néhány darabot sikerült vennünk, annyi nincs, hogy körberakják vele a tetőt, ezért azt találtuk ki, hogy az L-alak belső részébe kerüljenek majd a hófogók, úgyis ott mászkálunk a legtöbbet.
Jó-jó, de még beszéljünk majd róla, majd megbeszéljük, hogy legyenek elosztva.
Már néhány napja itt dolgoztak az ácsok, amikor egyszer csak észrevettem, hogy fent vannak a tetőn a hófogók!


Kérdeztem a Páromat, hogy ő egyeztette-e le az ácsokkal a hófogók kiosztását, nézett rám csodálkozva, hogy ő ugyan nem. Én sem. Felkerekedtünk, hogy megcsodáljuk a tetőnk faceliftes változatát, álldogáltunk a kertben, néztük a tetőt, tetszett, amit láttunk, örültünk.


Odajön a Mester, a maga zavarba ejtően higgadt, udvarias és távolságtartó módján, hogy ők csak próbából rakták fel a hófogókat, hogy kb. így lehetne elrendezni őket, de ha nekünk nem tetszik, leszedik, és átrakják, ahogy szeretnénk.
Nagyon tetszik, köszönjük.
Ha mégsem, bármikor szívesen átrakják, arról volt szó az elején, hogy majd együtt megbeszéljük az elrendezést, azért rakták fel a tetőre, mert így mégiscsak jobban látszik, hogy nézne ki, mintha a földön pakolásznánk.
Tényleg nem kell átrakni, ez így teljesen rendben van, nekünk nagyon is megfelel.
A Mester hitte is meg nem is, hogy csak így ráhagytuk a hófogók ügyét.


Az, hogy végül csak elhitte, hogy nálunk lehet önállóan, szabadon dolgozni, a fogópároknál derült ki (többek között). Már a vége felé jártak a munkának, összefutottunk egy rögtönzött státuszmegbeszélésre, hogy mit végeztek és mi van még hátra. 
- És még a fogópárokat kell feljebb rakni.
- Azt már átraktuk.
És tényleg, minden különösebb egyeztetés nélkül feljebb rakták a fogópárokat. Pont oda, ahol a Párom még éppen eléri. Pedig nem is mondtuk, hogy azoknak ott KELL lenniük :-) (A fogópárok helyének kijelöléséről itt  írtam.) 

Ugye, milyen világos lett a padlás?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba). De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen. Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam: A  post it et persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről. Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Na de

egy  ilyen csapból  mibe fog folyni a víz? Egy ilyen zöld-arany csodához nem lehet odarakni egy sima fehér porcelánt. Én legalábbis nem vetemednék ilyesmire. Van nálunk egy varázsige. "Csak nyitott elmével és befogadó lélekkel  állj hozzá." Ha egy újabb lakberendezési ötletemet szeretném bemutatni a Páromnak, mindig így kezdem. Hidd el, tetszeni fog, csak elég nyitott elmével és befogadó lélekkel kell hozzáállni. Az esetek 90%-ban működik. (A fennmaradó 8 - 9%-ra érvként ott van az, ami a korábbiakban már bizonyított, az "emlékszel, először azt is hogy lerondáztad, aztán kiderült, hogy tök jó". És van 1 - 2%, amikor semmi nem segít. Ilyenkor gyakorlom az elengedést, hagyom az egészet, és nem búsulok, mert tudom, hogy úgyis kitalálok valami mást.) A mosdó keresésének is így kezdtem neki, nyitott elmével és befogadó lélekkel. Minden megoldás érdekelt. A fehér porcelánon kívül. Na és az üvegmosdón. Az már megvolt, pipa, azért ugyanabba a folyóba csak nem lépné

Na, mi van a plafonon?

Tégla! Erről nem volt szó, ezt nekünk senki nem mondta, pedig ez tégla. Tégla betonban. Hívtuk is az építészt, de hirtelen, hogy helyzet van. Biztatott, hogy folytassuk a feltárást, előbb-utóbb csak találunk mást is a téglán és a betonon kívül. Ha a vakolatot verjük le, széltében terjeszkedünk, és sikerül elég nagy területen leverni, akkor találhatunk egy gerendát. Ha nagy területen nem látunk gerendára utaló jeleket, akkor próbáljunk a dolog mélyére  ásni  vésni, a téglás betonban egy vashálót kellene fellelni. Ez bizony tégla És megvaaaan! Akárhogy is nézem, itt egy gerenda! Újabb telefon az építésznek, eldicsekedtünk a gerendánkkal, ő is velünk örült egy kicsit, aztán szólt, hogy keresni kéne egy másik gerendát is, és lemérni, milyen távol vannak egymástól. És ha már úgyis méricskélünk, mérjük meg azt is, milyen szélesek a gerendák. Rajtunk ne múljon. Feltártunk 2 darab, 15 cm széles vasbeton gerendát egymástól 75 centiméterre. Az a kunkori a képe