Ugrás a fő tartalomra

Írtam már

a szezon hatalmáról. Akkor a cseresznye volt az apropó, most a sütőtök. Ősszel-télen mindig veszek, szeretjük is, esszük is, de egy idő után már nem annyira lelkesen. Most is hogy jártunk.
Megsütöttünk egy méretes tököt (olyat, amilyenben Mazsoláék laknak, de NEM AZT), ettünk belőle, persze maradt is, nem is kevés. Semmi gond, főzök belőle levest. Szoktam édes és sós változatot is csinálni, de most elég uncsinak tűnt mind a kettő. Böngésztem a neten, de úgy tűnt, mindenütt ugyanazt a két receptet ragozzák (az édeset és a sósat). Végül azért csak ráakadtam egy receptre, ahol a hozzávalók közt a sütőtökön kívül a gesztenye és a Szent Jakab-kagyló is szerepelt.
Az én változatomban a friss kagyló helyett fagyasztott királyrák van, és már ennek is örültem.
Először kevés vajon sok gyömbért megfuttattam, aztán hozzáadtam a főtt gesztenyét, a sütőtököt, és felöntöttem kevés vízzel. Amikor már forró volt, turmixoltam (főzni nem nagyon kell, egyetlen hozzávaló sem nyers), és tejszínnel hígitottam, fűszereztem.
Egy csokor újhagymát felkarikáztam, vajon megsütöttem, rádobtam a rákot, azt is megpirítottam kicsit, és már kész is a levesbetét.
 
Ui: Nálunk a zöldségesnél a gesztenye kilója 1690 Ft. (Nem, nem aranyból van, és nincs megfőzve, vagy bevagdosva, átlagos gesztenye.) Hétvégén, innen 270 km-re (Magyarországon), egy piacon 350 Ft-ért vettem egy kiló gesztenyét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…