Ugrás a fő tartalomra

Amikor

azon törtem a fejem, hogy mit is írhatnék a Kifőztük karácsonyi különszámába, több fontos szempontom is volt. Olyat igyekeztem kitalálni, 
- amit bárki megvalósíthat, különösebb tehetség, tudás nélkül
- amihez csak olyan eszközökre van szükség, ami egy átlagos háztartásban fellelhető,
- ami kapcsolódik a karácsonyhoz, de nem csak ebben az időszakban lehet használni.

Mindezt ráadásul márciusban - akkor írtam a cikket - amikor már inkább járt a fejemben a tavasz, mint a téli ünnepek. Mit is lehetne. mit is, mit is...???

Megvan! A szoknya! A SZOKNYA.

Nálunk ünneplő ruhában szokás a szentestét tölteni. Akinek kis gyereke van. tudja, mennyit ér az ünneplő ruha. 3 órányi boldogságot. Mert elszakad, leeszi, és vajon tényleg azzal kell-e egy gyereknek a szentestét töltenie, hogy a ruhájára vigyáz, de akárhogy is, mindenképp kinövi jövőre.
Ezért a tavalyi karácsonyra én varrtam az ünneplő szoknyát. Fehéret, habosat, pörgőset, hosszút, amilyenről a kislányok álmodoznak. Olyat, ami együtt nő a gyerekkel, amit évekig tud hordani.
Amit évekig tudott volna hordani.
Másodszülöttem csak 4 hónapig hordta, de éjjel nappal. Tényleg, volt amikor abban aludt. És csúszdázott benne, és mászott fára, és ásott (hóolvadás után, a sárban, földig érő hófehér szoknyában!), és biciklizett, és görkorizott, és vízfestékezett. Déli alvásidőben az óvónéni és a dadus szárította a szoknyát, éjjel én. (Pedig amikor kitaláltam, eszembe sem jutott, hogy valaha is az lesz egy szoknyával kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy milyen gyorsan szárad.)
Néhány hét leforgása alatt odáig jutottunk, hogy a szoknya elszakadt, elfeslett, szétfoszlott, elrongyolódott, elenyészett. Épp ezért képet nem is tudok mutatni róla. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg itt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A meseszámok

is változnak. Mi még úgy tanultuk, hogy a leggyakoribb meseszámok a 3 (próba, királyfi, királylány), a 7 (sárkány feje) esetleg 9, 77 vagy 99 (szoba).
De mostanában úgy tűnik, a 100-nak van mágikus, misztikus jelentése, az lett az új meseszám. Az épp aktuális miniszterelnök a hivatalba lépése után 100 nappal tart helyzetértékelést, az új főnök kér 100 napot, hogy kicsit legalább átlássa, mi folyik a birodalmában, az olimpia előtt 100 nappal ünnepséget rendeznek, és a post it (az a kis ragasztócsíkos jegyzetlap) is éppen 100 lapos. Ez már nem lehet véletlen.
Nálunk meg néha akkora a várakozás, hogy a 4 emeletes várakozás tornyot nagyon kicsinek érezzük. Így hát felhoztam a pincéből egy használaton kívüli képkeretet, és ezt csináltam:A  post itet persze az üvegre ragasztottam, kívülről, minden reggel letépünk egy lapot a tömbről.

Ezentúl a Ne irigykedj, csináld utánam! rovatban találjátok meg a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható ötleteket.

Farsang

farka ide, húshagyó kedd oda, az oviban csak múlt pénteken volt farsang. És én csak most jutottam odáig, hogy megmutassam a jelmezeket.
Amikor a farsangi jelmezekről tárgyalunk, mindig igyekszünk középutas megoldást találni. Legyen házilag elkészíthető, de látványos, készüljön új ruha, de legyenek újrahasznosítható elemei is a jelmeznek, legyen mindnyájunk számára elfogadható, és költségtakarékos. Egy dologból nem engedünk: nagyon lányos jelmezt kell kitalálnunk, aminek a legfőbb eleme a szoknya, nagy, habos, hosszú, tüll, csillogós, pörgős, stb, stb.
A közös halmazba az idén egy boszorkány és egy páva jelmez került.

A boszi jelmezt könnyű volt összeszedni, fekete cipő, harisnya, póló, pulcsi van itthon, sőt, néhány éve vettem egy-egy boszorkánykalapot is, azóta is hordják a kisasszonyok nagy örömmel.
Maradt a szoknya.
Az alsószoknyát 2 réteg tüllből varrtam. Felülre egy organza-szerű anyag került. Még régen vettem az Ikeában, akciósan, hogy valamire csak jó lesz. Nem tudom, mire szán…

Jelmeztervezőnek álltam.

Az egész úgy kezdődött, hogy a tanító néni megkért, tudnék-e segíteni, ki tudnék-e találni valami jelmezt a lányoknak farsangra. Hm, biztosan, gondolom.  Elsőszülöttem iskolájában az a szokás, hogy az osztályok közösen öltöznek be, és egy táncot is előadnak, tehát a tánc határozza meg a jelmezt. Nyilván van ennek pozitív oldala, és persze negatív is, kétségtelen, hogy egyre terjed ez a szokás, én legalábbis egyre több helyről hallom, hogy náluk is így van. 
És akkor vissza a kisasszonyom osztályához és a lányok jelmezéhez. A tanító nénik kitalálták, hogy a ho-ho-ho horgász zenéjére táncolnak majd a gyerekek. A fiúk lesznek a horgászok, az ő jelmezük gyakorlatilag meg is van, (strand)papucs, bermuda vagy rövidnadrág, póló, szalmakalap. Egyedül a szalmakalap lehet problémás, az biztos, hogy nincs mindenkinek, de ismerősöktől és azok ismerősétől össze lehet szedni. A lányok halacskák lesznek, ezt a jelmezt kellene nekem megtervezni. Itthon megnéztem a ho-ho-ho horgász főcímét.

Ebből kid…