Csirli kérésére itt a bodzabor receptje.
Ha beírjátok a keresőbe, hogy vin de sureau, akkor nagyjából ugyanazt a receptet adja ki, számos változatban. Én ezt választottam.
Ha valaki szeret(ne) fordítani, vagy vannak tanítványai, esetleg franciául tanuló gyerekei, barátai és üzletfelei, akiknek gyakorolniuk kell a fordítást, annak idemásolom a szöveget.
Pour 8 personnes :
És készül a címke is a bodzaborhoz.
Eszternél találtam bodzapezsgőt is, a holnapi napba nem fér bele, de szerintem vasárnap reggel mászok fel a tetőre, mert már csak onnan érem el a virágokat.
Ha beírjátok a keresőbe, hogy vin de sureau, akkor nagyjából ugyanazt a receptet adja ki, számos változatban. Én ezt választottam.
Ha valaki szeret(ne) fordítani, vagy vannak tanítványai, esetleg franciául tanuló gyerekei, barátai és üzletfelei, akiknek gyakorolniuk kell a fordítást, annak idemásolom a szöveget.
Pour 8 personnes :
- Pour 1 litre de vin blanc sec de table :
- 6 têtes de fleurs de sureau
- 150 à 200 g de sucre-semoule
- 1 verre alcool à 90° (pharmacie) coupé d'un verre d'eau minérale ou bouillie
- Préparation : 30 mn
- Cuisson : 0 mn
- Repos : 0 mn
- Temps total : 30 mn
Préparation
1Mettre tout les ingrédients dans un récipient et laissez macérer 3 jours.
2Enlever les fleurs de sureau puis filtrer le vin soit avec un filtre à café dans un entonnoir, soit avec un collant usagé. Mettre dans des jolies bouteilles à vis (voir photo).
Pour finir... Se sert très frais. Apéritif agréable pour l'été. 2Enlever les fleurs de sureau puis filtrer le vin soit avec un filtre à café dans un entonnoir, soit avec un collant usagé. Mettre dans des jolies bouteilles à vis (voir photo).
És akkor ugyanez magyarul:
8 személyre: (Ez hogy jött ki?)
- 1 liter száraz asztali bor
- 6 bodzavirág
- 15-20 dkg cukor
- 1 pohár 90°-os alkohol ugyanennyi ásványvízzel, vagy forralt vízzel hígitva
- Elkészítés : 30 perc
- Főzés : 0 perc
- Pihentetés : 0 perc
- Teljes idő : 30 perc
Elkészítés
1 Tedd az összes hozzávalót egy nagy edénybe, és hagyd ázni 3 napig.
2 Szedd ki a virágokat, és szűrd át a bort például kávéfilteren vagy egy harisnyán. Töltsd szép üvegekbe.
2 Szedd ki a virágokat, és szűrd át a bort például kávéfilteren vagy egy harisnyán. Töltsd szép üvegekbe.
Befejezésül... Nagyon hidegen fogyaszd. Kellemes nyári aperitif.
Igyekeztem az eredeti receptet pontosan fordítani, de azért leírom, mi mindent tudtam meg a többi receptből.
- Van, aki fehérborból csinálja, van, aki vörösből, és van, aki roséból. Szerintem olyanból érdemes, amit amúgy is szeretünk.
- A 6 bodzavirág nálam 10, a cukor pedig 15 dkg.
- A gyógyszertári alkohol és a víz keverékét és egyszerűen vodkával oldottam meg. Ebben a receptben nagyvonalúan pohár szerepel mértékegységként, de az nem derül ki, hogy mekkora pohárról van szó. Más receptekben az szerepelt, hogy 1 liter borhoz 2 dl töményebb alkohol kell.
- Hűvös, sötét helyen (pince) kell áztatni, különben megbarnul.
- Én ma reggel raktam össze, este persze megkóstoltuk, és már most nagyon finom. Tényleg nagyon lehűtve lesz majd az igazi, esetleg bubisvízzel hígitva, fröccsnek.
- Soha, semmiképpen nem szűrném át harisnyán. (Azt alig merem leírni, hogy az eredeti szövegben használt harisnya szerepel.) Kávéfilter nincs itthon, de nekem eddig mindig működött az, hogy a szűrőt kibéleltem 2-3 réteg konyhai papírtörlővel.
- Valahol azt is olvastam, hogy kb. a következő bodzaszezonig eltartható parafadugóval lezárt üvegekben. Na, ezt mi nem fogjuk megtapasztalni. :)
Eszternél találtam bodzapezsgőt is, a holnapi napba nem fér bele, de szerintem vasárnap reggel mászok fel a tetőre, mert már csak onnan érem el a virágokat.
Koszonom! Nagyon jol hangzik! Kifigyeltem, hogy a hazunk mogott van egy bodzabokor... Meg ha eg szorpnyit nem is, de 6-ot csak le tudok csippenteni a viragaibol :)
VálaszTörlés