Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2011

Terjed a hír

Az oviban a Másodszülöttem terjeszti. És én is elmondtam már néhány olvasómnak, offline. Sőt, a gyógyszerészeknek is, akiktől pektint akartam vásárolni. Szóval terjed a hír. És igaz. Tényleg csináltam pipacslekvárt. Ráadásul nem is most először. Pedig nehezen indult. Ugyanis a környékünkön az összes pipacsos rét eltűnt. De egy nap a Párom úgy jött haza a nagy magyar alföldről, hogy a csomagtartóban egy nagy csokor pipacs hervadozott! És éppen így volt jó. A pipacslekvár ugyanis egy nagy csokor pipacsból készül, amit persze nem az út mellől szedünk, és hagyjuk néhány órán át pihenni, hogy a bogarak kimászhassanak belőle. Aztán a szirmokat leszedjük a szárról. Abban a receptben, amit én használtam 35g szirom kell 2 liter vízhez, persze abból nem lesz baj, ha több a virág.  A vizet a cukorral (800g) felforraltam, és amikor már csak meleg volt, hozzáadtam a szirmokat. Először undorító, szürkésfekete lett a víz, de néhány perc múlva feltűnt benne a piros szín. Amikor gyönyörű, vörös l

Pipacs

Igen, ahogy Dorka ki is találta, pipacs lett a szalagból. Először összehúztam. Amikor kialakult egy teljes kör, összevarrtam. Egy pipacshoz két ilyenre van szükség. Aztán a két réteget egymásra raktam és fel-le öltögetve összevarrtam, közben a gyöngyöket is felvarrtam. Én 2 és 4 cm széles szalagokat vettem, így variáltam is, hogy kisebb vagy nagyobb virágok legyenek. És hogy mi lesz ezekből a pipacsokból? Attól függ, mire varrom rá őket. Holnap kiderül. Ui: Van még ötletem pipacs-ügyben.

Bodza

Csirli kérésére itt a bodzabor receptje. Ha beírjátok a keresőbe, hogy vin de sureau , akkor nagyjából ugyanazt a receptet adja ki, számos változatban. Én ezt  választottam. Ha valaki szeret(ne) fordítani, vagy vannak tanítványai, esetleg franciául tanuló gyerekei, barátai és üzletfelei, akiknek gyakorolniuk kell a fordítást, annak idemásolom a szöveget. Pour 8 personnes : Pour 1 litre de vin blanc sec de table : 6 têtes de fleurs de sureau 150 à 200 g de sucre-semoule 1 verre alcool à 90° (pharmacie) coupé d'un verre d'eau minérale ou bouillie Préparation : 30 mn Cuisson : 0 mn Repos : 0 mn Temps total : 30 mn    Préparation 1 Mettre tout les ingrédients dans un récipient et laissez macérer 3 jours. 2 Enlever les fleurs de sureau puis filtrer le vin soit avec un filtre à café dans un entonnoir, soit avec un collant usagé. Mettre dans des jolies bouteilles à vis (voir photo). Pour finir... Se sert très frais. Apéritif agréable pour l'été. És akkor u

Szezon

A filmre emlékeztek még? Én már csak alig, úgy emlékszem, kb. annyiról szólt, hogy amikor szezon van , menni kell a Balatonra. (Kapható dvd-n? Jó volna újra megnézni.) A magam módján én is felismertem - a filmtől függetlenül - a szezon hatalmát. A cseresznye döbbentett rá. Hogy amikor szezon van, akkor enni kell. Mondjuk naponta legalább egy tállal. Mert néhány hét alatt kell megenni az egész évi adagot. Ezért most bodzázunk. Az első adag szörp már üvegekben, a másodikat ma kevertem be. Az idén először csináltam címkéket is. Rögtön két változatot is. Persze nem sikerült dönteni, hogy melyik tetszik jobban, ezért felváltva raktam az üvegekre. Ha szeretnétek ilyen címkéket, letölthetitek innen.  És innen. A felragasztásra találtam egy egyszerű és nagyszerű módszert. Kis tálkába tejet öntök, belemártom a címke hátoldalát, nem kell, hogy átázzon a papírt, csak mindenütt érje a tej, rásimítom az üvegre, papírtörlővel letörlöm a lecsorgó tejet, és kész is. Tökéletesen rásimul az üve

Cseresznye

Naná, mi más lenne?! Mutatom. Tegnap eljutottunk a gömbölyű, piros cseresznyeszemekig. Már csak fel kell fűzni őket egy zsinórra, madzagra, fonalra, kinek mi van otthon. Én festett kenderzsinórt használtam. És a zöld levélről sem feledkeztem meg. Aki szeretné magának otthonra ezeket  a cseresznyéket, küldjön megjegyzésben egy cseresznyés verset, mondókát, dalt vagy találós kérdést május 31-én este 8.00-ig. Minden verset, dalt, mondókát és találós kérdést csak egyszer veszek figyelembe. Ui: Szilvi, üdvözöllek a blogon! Az újság a Tiéd, e-mailben küldd el a címed. Köszönöm a linket a Mézeskalácsról, megnézem.

Következő rész

 a piros és a zöld filcdarab történetéből. A köröket összehúztam,  kitömtem,  és összevarrtam. Aki már tudja, mi lesz belőle, keresheti a verset. :) Ui: Neeeeem, nem hajpántra való dísz.

Mondókáskártyák 11 és 12

A kártyák 11. oldalát letölthetitek itt. A 12. oldalt pedig itt. Igen, tudom, hogy nincs Túró Rudis vers, dal, mondóka, vagy találós kérdés. A neten összesen 2 verset (?) találtam, de a kisasszonyoknak meg se mutattam. A rudis kártyát használjuk jokernek.

Részletek

Egy a filcek történetéből: Köszönöm azoknak, akik megpróbálták kitalálni, mi készül. Segítségül annyit, hogy nem alma. Azt már varrtam, egészet is és cikkeket is. A pirosból köröket vágtam, a zöldből pedig... Kinek van ötlete?

Elkészült

egy újabb adag mondókáskártya! A 12 oldalt egyben letölthetitek a jobb oldali sávban lévő képre kattintva. Akiknek csak az újakra van szükségük, azok legyenek egy kis türelemmel, igyekszem holnap azokat külön is feltenni.

Új hónap,

új játék. Filcek újra. Ezúttal piros és zöld.

Ha

ősz matrónaként élnék egy hatalmas házban, zsörtölődve hallgatnám az unokahúgaim zongorajátékát, köntöst hordanék egész nap, és csak a macskáimhoz lennék kedves, akkor a kanárim választaná ki, hogy melyik cetlin van a nyertes neve. De sokkal kevésbé regényes az életem. Ezért a cetliket egy csészébe tettem, összekevertem, és ez maradt a kezemben: Veronika nyerte a Túró Rudit. Gratulálok. Veronika! Kérlek írj egy e-mailt, hogy hová küldjem a rudit.